Sayılarla Dicle Üniversitesi

40.817
Öğrenci
1.345
Uluslarası Öğrenci
17
Fakülte
9/11
Yüsekokul/MYO
410
Profesör
215
Doçent
312
Doktor Öğr. Üyesi
Evet
Erasmus

Tanıtım

Dicle Üniversitesi, 1966 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi bünyesinde öğrenime açılan Diyarbakır Tıp Fakültesi'nin temelini oluşturduğu bir kurumdur. 1969 yılında öğrencilerini Diyarbakır’a naklederek Ankara Üniversitesi’ne bağlı bir fakülte olarak faaliyetlerini sürdürmüş ve 30 Kasım 1973 tarihinde yayımlanan 14728 sayılı Resmi Gazete’de yer alan 1785 sayılı Kanun ile Diyarbakır Üniversitesi resmen kurulmuştur. 1982 yılında çıkarılan 41 sayılı Kanun Hükmünde Kararname uyarınca Diyarbakır Üniversitesi’nin adı Dicle Üniversitesi olarak değiştirilmiştir.


Dicle Üniversitesi, bilgi üretme, kullanma ve bunu yerel, bölgesel ve evrensel bağlamda insanlığın hizmetine sunmayı misyon edinmiştir. Geçen yıllar içerisinde sadece bölgeye hizmet veren bir üniversite olmakla kalmamış, uluslararası alanda gösterdiği başarılarla gücünü artırmıştır. Bugün üniversite, modern yapı ve olanaklarla donatılmış 17 fakülte, 12 meslek yüksekokulu, 3 yüksekokul, 1 konservatuar, 4 enstitü, 38 uygulama ve araştırma merkezi, eğitim ve araştırma hastanesi, onkoloji hastanesi, çocuk hastanesi, yanık merkezi, Ortadoğu’nun en büyük kalp hastanesi ve Türkiye’ye örnek olan ilk kez hastane binasından bağımsız inşa edilen acil travmatoloji kompleksi ile bilimsel ve akademik anlamda uluslararası yetkinlikte bir üniversite konumundadır.

Araştırma ve Teknoloji Merkezleri
Dicle Üniversitesi bünyesinde yer alan ve akreditasyon belgesine sahip Dicle Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi (DÜBTAM), üniversitelerde, devlet kurumlarında ve endüstride çalışan araştırmacılar için bilimsel araştırma, eğitim ve güvenilir bir ölçüm merkezi olarak görev yapmaktadır. Merkezde ileri teknolojilerin kullanıldığı cihazlarla fizik, kimya, biyoloji, mühendislik bilimleri, sağlık bilimleri, malzeme bilimleri, kalite kontrol ve kalibrasyon alanlarında hizmet veren çok sayıda laboratuvar bulunmaktadır.

Ayrıca, 6500 metrekare alana sahip Dicle TEKNOKENT, Ar-Ge inovasyon, yazılım ve akademisyen şirketleri ile verdiği hizmet ile dikkat çekmektedir. Üniversite bünyesinde yer alan kongre merkezi, 1500 kişi kapasiteli 5 ayrı salonu ve 6 dilde çeviri yapabilecek kablosuz simultane sistemi ile ulusal ve uluslararası birçok bilimsel, kültürel ve sanatsal organizasyona ev sahipliği yapmaktadır.

Dicle Üniversitesi, her fakültenin kendi binasında yer alan konferans salonları, öğrenci yemekhaneleri, öğrenci kantinleri, açık ve kapalı alanda oturma alanları ve öğrencilerin streslerini atabilecekleri spor alanları ile sosyal ve bilimsel etkinlikler için gerekli her türlü imkânı barındırmaktadır. Üniversitenin merkez kütüphanesi, 5000 metrekarelik kapalı alanda öğrencilere, araştırmacılara ve akademisyenlere görsel, işitsel, basılı ve elektronik kaynaklara erişim imkânı sunmaktadır. Öğrencilerin barınma ihtiyaçları ise kampüs içi ve dışındaki Kredi Yurtlar Kurumu’na ve diğer özel kuruluşlara ait yurtlarla karşılanmaktadır.

Dicle Üniversitesi, yaklaşık 42.580 öğrenci ve 2016 akademik personel olmak üzere toplamda 6300 civarında personeli ile hizmet vermektedir. Üniversite, bölge ve ülke ekonomisine yönelik projeler üreten ve ulusal ve uluslararası düzeyde araştırmalar yapan önemli bir yükseköğretim kurumudur. Üniversite, evrensel değerler temelinde eğitim, öğretim ve araştırma faaliyetleri ile yetkin, yaratıcı, girişimci, ahlaki değer ve toplumsal sorumluluk sahibi bireyler yetiştirmeyi amaçlamaktadır.