Doğuş Üniversitesi Erasmus+ ve Öğrenci Değişimi Programları

Erasmus+ Programı Nedir?

Doğuş Üniversitesi, Erasmus+ Programı’na 2005 yılından itibaren katılan Türkiye’deki ilk üniversitelerden biridir. Erasmus+ Programı, Türkiye Ulusal Ajansı tarafından yürütülen ve yükseköğretim kurumlarının işbirliğini teşvik etmeyi amaçlayan bir Avrupa Birliği programıdır. Bu program, Avrupa Komisyonu’nun Türkiye'deki EÜB sahibi üniversitelerle iletişimini sağlayan Dışişleri Bakanlığı'na bağlı Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı (Ulusal Ajans) tarafından yönetilmektedir. Avrupa Komisyonu, değişim programından faydalanan öğrencilere maddi destek sağlamak amacıyla hibe vermektedir. Doğuş Üniversitesi, her akademik yıl için seçtiği Erasmus öğrencileri için Ulusal Ajans'tan hibe talep eder. Ulusal Ajans, tüm Türkiye üniversitelerinden gelen talepleri değerlendirir ve Avrupa Komisyonu'na iletir.

Erasmus+ Programı, yükseköğretim kurumlarının ortak projeler üretip hayata geçirmelerine, öğrenci ve personel değişimi yapabilmelerine imkan tanımaktadır. Doğuş Üniversitesi, Erasmus+ Programı’na her yıl artan sayıda öğrenci ve öğretim üyesi değişimi ile katılım sağlamaktadır ve birçok Erasmus+ üyesi üniversite ile anlaşmaları bulunmaktadır.

Erasmus+ Öğrenci Hareketliliği

Doğuş Üniversitesi öğrencileri için Erasmus+ öğrenci hareketliliği dört şekilde gerçekleşebilir:

  1. Öğrenim hareketliliği
  2. Staj hareketliliği
  3. Kısa süreli doktora hareketliliği
  4. Karma hareketlilik

Yükseköğretimde öğrenci hareketliliğine, Doğuş Üniversitesi’nde örgün eğitimde kayıtlı öğrenciler katılabilir. Açık öğretim ve benzeri (uzaktan eğitim) programlarında öğrenim gören öğrenciler bu faaliyetten yararlanamazlar. Hibeler yalnızca yurtdışında belirli faaliyetlerin takip edilmesi için verilir:

  • Doğuş Üniversitesi öğrencilerinin, yükseköğretim Erasmus Beyannamesi (ECHE) sahibi bir yükseköğretim kurumunda diploma/derecenin tanınmasının ana parçası olan, tez hazırlıklarını da içeren tam zamanlı ön lisans, lisans, yüksek lisans veya doktora çalışmaları.
  • Doğuş Üniversitesi tarafından öğrencinin öğrenim programının bir parçası olarak tanınan tam zamanlı stajlar.

Tam zamanlı öğrenci, Doğuş Üniversitesi’nde diploma/derecesinin gerektirdiği çalışmaları (kredilerini) tamamlamamış ve bir yarıyılda 30 Avrupa Kredi Transfer Sistemi (AKTS) kredisi karşılığı ders yükü olduğu öngörülen öğrencidir. Tam zamanlı staj, öğrencinin faaliyet süresi boyunca tam mesai günü staj yapmasıdır.

Doğuş Üniversitesi'nin İkili Anlaşmaları

Doğuş Üniversitesi, uluslararasılaşma politikası doğrultusunda akademi içinde farklı düşüncelerin yeşermesine olanak sağlamak için çok kültürlü bir eğitim ve öğretim ortamı oluşturmayı hedeflemektedir. Bu çerçevede, bireylere yatırım yaparak onların ufuklarını genişletmek, küreselleşen akademi dünyasında bilim ve sanatın öncülüğünü üstlenmek misyonunu benimsemektedir. Doğuş Üniversitesi’nin ikili anlaşmaları, uluslararası işbirliklerini zenginleştirme, nitelikli araştırmacı kaynağı oluşturma ve uluslararası bir yerleşke ortamı yaratma amacına hizmet etmektedir.

Doğuş Üniversitesi’nin Uluslararası İşbirlikleri

Doğuş Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Ofisi aracılığıyla çeşitli üniversitelerle ikili anlaşmalar yapmıştır. Bu anlaşmalar kapsamında işbirliği yapılan bazı üniversiteler şunlardır:

  • V.N. Karazin Kharkiv National University
  • Zhejiang University
  • Belarusian State Technological University
  • Illinois Institute of Technology
  • University of L'Aquila
  • Western Caspian University
  • University of Tehran
  • ADA University

Doğuş Üniversitesi, uluslararası işbirlikleri ve Erasmus+ Programı ile öğrencilerine ve akademik personeline geniş bir yelpazede fırsatlar sunarak, onların uluslararası deneyimler kazanmalarını ve global bir perspektif geliştirmelerini sağlamaktadır. Bu çerçevede, Doğuş Üniversitesi, uluslararasılaşma politikası doğrultusunda akademik ve kültürel çeşitliliği teşvik eden bir ortam yaratmayı amaçlamaktadır.