Sayılarla Ege Üniversitesi

55.343
Öğrenci
2.394
Uluslarası Öğrenci
19
Fakülte
11/12
Yüsekokul/MYO
929
Profesör
375
Doçent
403
Doktor Öğr. Üyesi
Evet
Erasmus

Tanıtım

Ege Üniversitesi, Türkiye'nin dördüncü üniversitesi olarak 27 Mayıs 1955 tarihli 9013 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan 6595 sayılı "Ege Üniversitesi adıyla İzmir'de bir üniversite kurulması hakkında Kanun" ile kurulmuş ve 5 Kasım 1955 tarihinde eğitim-öğretim hayatına başlamıştır. İlk fakülteleri Tıp ve Ziraat Fakülteleri olan üniversite, aynı öğretim yılı içinde Yüksek Hemşirelik Okulu’nu da açmıştır. Yaklaşık yirmi yıllık bir süreçte kuruluşunu tamamlayan Ege Üniversitesi, çeşitli tarihlerde birçok fakülte, enstitü ve yüksekokul açarak büyümesini sürdürmüştür.


1982 yılında Ege Üniversitesi'nin ikiye bölünmesiyle Dokuz Eylül Üniversitesi kurulmuş ve birçok fakülte ve yüksekokul bu yeni üniversiteye devredilmiştir. Ayrıca Ege Üniversitesi'nin çeşitli il ve ilçelerdeki fakülte ve yüksekokulları, Afyon Kocatepe, Pamukkale, Celal Bayar ve Adnan Menderes Üniversitelerinin ilk fakülte ve yüksekokullarını oluşturmuştur.

2023 yılı itibariyle Ege Üniversitesi, 19 fakülte, 9 enstitü, 3 yüksekokul, 1 Devlet Türk Musikisi Konservatuvarı, 11 meslek yüksekokulu, 6 rektörlüğe bağlı bölüm ve 41 uygulama ve araştırma merkezi ile geniş bir akademik yapıya sahiptir. 2022-2023 öğretim yılı itibariyle 48.211 ön lisans ve lisans, 8.193 lisansüstü öğrenci olmak üzere toplam 59.925 öğrenciye eğitim veren üniversitede 3.283 öğretim elemanı ve 7.070 idari personel görev yapmaktadır.

Ege Üniversitesi, Türkiye’nin en köklü yükseköğretim kurumlarından biri olarak “Araştırma Üniversitesi” unvanına sahip olup, Türkiye’nin ilk Kurumsal Tam Akreditasyon Belgesini almış, öğrenci memnuniyetinde A Plus seviyesinde olan ve “Öğrencilerin Kariyer Gelişimini En Etkin Şekilde Destekleyen Üniversite” ödülünü alan ilk ve tek üniversitedir. Başarıları ile Türk yükseköğretim sisteminde örnek ve öncü bir kurumdur.

Araştırma ve Teknoloji
Ege Üniversitesi, araştırma altyapısı güçlü bir kurum olup, ARGEFAR (İlaç Geliştirme ve Farmakokinetik Araştırma Uygulama Merkezi), EGEPAL (Akaryakıt Petrol Analiz Laboratuvarı), MATAL (Merkezi Araştırma Test ve Analiz Laboratuvarı), FABAL (Farmasötik Bilimler Araştırma Laboratuvarı), BESTMER (Biyokütle Enerji Sistemleri ve Teknolojileri Merkezi), EBİLTEM-TTO (Bilim Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi) ve TEKAUM (Tekstil ve Konfeksiyon Araştırma Uygulama Merkezi) gibi akredite laboratuvarları ile dikkat çekmektedir. Üniversite, 896 laboratuvarı ve EGE Teknopark Teknoloji Geliştirme Bölgesi ile araştırma altyapısını güçlendirmektedir. NüvEGE Kuluçka Merkezi, kamu ve özel sektöre yönelik pek çok test ve analiz hizmeti sunarak araştırma ve geliştirme faaliyetlerine katkıda bulunmaktadır.

Ege Üniversitesi, nitelikli ve donanımlı bireyler yetiştirmeyi hedefleyen modern eğitim programları ve teknolojik imkanları ile eğitimde kaliteyi sürekli olarak artırmaktadır. 68 yıllık geçmişi ile sadece eğitim ve araştırma alanlarında değil, araştırma sonuçlarının topluma aktarılması konusunda da önemli faaliyetler yürütmüş, birçok alanda ilkleri gerçekleştirmiştir. Üniversite, uluslararası düzeyde sunduğu kaliteli eğitim, teorik ve uygulamalı araştırma faaliyetleri ile dikkat çekmektedir. Ayrıca, sanayi ve kamu ile Ar-Ge, inovasyon, girişimcilik, bilgi ve teknoloji transferi konularında geliştirdiği özgün model ile dördüncü nesil üniversite anlayışının Türkiye'deki ilk örneklerinden biridir.