İstanbul Atlas Üniversitesi Erasmus+ ve Öğrenci Değişimi Programları

Erasmus+ Programı, Avrupa Birliği'nin eğitim, gençlik ve spor alanlarındaki hibe programıdır ve yurt dışında eğitim, öğretim, staj, profesyonel gelişim, yaygın öğrenme temelli gençlik aktiviteleri ile kurumlar arasındaki işbirliklerini desteklemektedir. 1985-2006 yılları arasında Socrates, 2007-2013 yılları arasında Hayat Boyu Öğrenme isimleriyle uygulanan program, 2014-2020 yılları arasında Erasmus+ adıyla devam etmiştir. Programın 2014-2020 dönemindeki başarılı uygulaması üzerine Erasmus+ 2021-2027 yılları arasında kaliteye odaklanarak daha kapsayıcı, uyumlu, daha yeşil ve dijital vurgularla daha fazla sayıda katılımcıya ve daha geniş bir yelpazede organizasyona fırsat yaratma çabalarını güçlendirmiştir.

Program, yedi yıl (2021-2027) için 26 milyar Euro’dan fazla AB bütçesinden oluşmaktadır. Avrupa Komisyonu, Erasmus+ Programının yürütülmesinden sorumludur, bütçeyi yönetir ve program için sürekli olarak öncelikleri, hedefleri ve kriterleri belirler. Programın uygulanması esas olarak dolaylı yönetim olarak gerçekleştirilmekte olup, Avrupa Komisyonu bütçe uygulama görevlerini Ulusal Ajanslara emanet etmektedir. Bu yaklaşımın amacı, Erasmus+’ı yararlanıcılarına mümkün olduğunca yaklaştırmak ve ulusal eğitim, öğretim ve gençlik sistemlerinin çeşitliliğine uyum sağlamaktır. Bu amaçla, programla ilişkili her AB Üye Devleti veya üçüncü ülkeler bir veya daha fazla Ulusal Ajans atamıştır. Bu Ulusal Ajanslar, programı ulusal düzeyde teşvik eder ve uygular ve Avrupa Komisyonu ile yerel, bölgesel ve ulusal düzeyde katılımcı kuruluşlar arasında bağlantı görevi görür.

Erasmus+ Programı ile kişilere, yaş ve eğitim geçmişlerine bakılmaksızın yeni beceriler kazandırılması, onların kişisel gelişimlerinin güçlendirilmesi ve istihdam olanaklarının artırılması amaçlanmaktadır. Erasmus+ Programı kapsamında desteklenen faaliyetler temel olarak 3 Ana Eylem (Key Action, KA) ve Jean Monnet özel eylemi altında toplanmaktadır:

KA1 – Bireylerin Hareketliliği: Bu eylem, gençlik alanında bireylerin hareketliliği, eğitim-öğretim alanında bireylerin hareketliliği ve Erasmus Akreditasyonları gibi çeşitli alt kategorileri kapsar. Gençlik değişimleri, gençlik çalışanlarının hareketliliği ve gençlik katılımı gibi faaliyetleri içerir.

KA2 – Kurum ve Kuruluşlar Arasında İşbirliği: Bu eylem, eğitim-öğretim alanında işbirliği ortaklıkları ve küçük ölçekli ortaklıklar gibi alt kategorileri kapsar. Gençlik alanında işbirliği ortaklıkları, gençlik alanında küçük ölçekli ortaklıklar, spor işbirliği ortaklıkları ve kâr amacı gütmeyen spor etkinlikleri gibi faaliyetleri içerir.

KA3 – Politika Gelişimi ve İşbirliğine Destek: Bu eylem, European Youth Together gibi faaliyetleri içerir ve Jean Monnet özel eylemi ile Avrupa entegrasyonu konularında akademik çalışmalar ve projeler desteklenir.

Erasmus+ Programı, 2022 Teklif Çağrısı ile eğitim, öğretim, gençlik ve spor alanlarında faaliyet gösteren kamu veya özel kuruluşlar ile sivil toplum kuruluşlarının finansman başvurusunda bulunabileceğini duyurmuştur. Ayrıca, gençlik çalışmasında aktif olan ancak tüzel kişilik olmayan gençlik grupları da finansman için başvurabilir.

KA 131 ve KA 171 Erasmus+ Yükseköğretim Öğrenci ve Personel Hareketliliği faaliyeti ile, yükseköğretim öğrencilerinin eğitim hayatlarının bir bölümünde program ülkelerinde yer alan bir yükseköğretim kurumunda eğitim alarak farklı bir ülkedeki eğitim ortamını deneyimlemeleri ve kazanımlarını artırmaları amaçlanmaktadır. Bu fırsat, yükseköğretim öğrencilerinin yurt dışında bir yükseköğretim kurumunda öğrenim görmelerine imkân sağlamaktadır. Yine bu hareketlilik fırsatları, yükseköğretim kurumlarında görev yapan öğretim elemanlarının ve idari personelin eğitim alma ve eğitim verme faaliyetlerine katılımını mümkün kılmaktadır.