KTO Karatay Üniversitesi, Konya Ticaret Odası Eğitim ve Sağlık Vakfı tarafından 5913 sayılı kanun ile Konya’nın ilk vakıf üniversitesi olarak kurulmuştur. İsmini, 1251 yılında Selçuklular tarafından yaptırılan Karatay Medresesi ve Konya Ticaret Odası'ndan almıştır. İlk öğrencilerini 2010-2011 eğitim-öğretim yılında kabul eden üniversite, ilk mezunlarını Haziran 2013'te vermiştir.
Üniversite, 6 fakülte, 2 yüksekokul, 3 meslek yüksekokulu ve 1 enstitüde 9.000’den fazla öğrenciye eğitim imkânı sunmaktadır. Toplam 532.629 m² alan üzerine kurulu olan KTO Karatay Üniversitesi, Vakıf Yükseköğretim Kurumları arasında toplam alan büyüklüğünde 9. sırada yer almaktadır.
KTO Karatay Üniversitesi, geniş bir akademik yelpazeye sahip olup, çeşitli fakülte ve yüksekokullarda eğitim sunmaktadır. Fakülteler arasında Hukuk, Tıp, Mühendislik ve Doğa Bilimleri, Güzel Sanatlar ve Tasarım ile İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakülteleri bulunmaktadır. Yüksekokullar ise Sağlık Bilimleri, Yabancı Diller ve Uygulamalı Bilimler Yüksekokullarından oluşmaktadır. Meslek yüksekokulları olarak Adalet, Sağlık Hizmetleri ve Ticaret ve Sanayi Meslek Yüksekokulları bulunmaktadır. Ayrıca, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü de öğrencilere ileri düzeyde eğitim olanakları sunmaktadır. Araştırma merkezleri arasında Türkçe Öğretimi, Selçuklu Kültürü ve Tarihi, Çocuk Eğitimi, Liderlik ve Girişimcilik, Teknoloji Transfer Ofisi, Yayıncılık ve Yapımcılık, Sürekli Eğitim, Uzaktan Eğitim, Akıllı Teknolojiler, Alternatif Uyuşmazlık Çözümü ve Havacılık ve Eğitimi merkezleri yer almaktadır.
KTO Karatay Üniversitesi, AR-GE çalışmalarına büyük önem vermekte ve toplam AR-GE harcamalarında 68 vakıf üniversitesi arasında 5. sırada yer almaktadır. YKS kontenjanları bursluluk oranlarına göre 7. sırada, mezun istihdam sıralamasında ise Türkiye’deki 153 üniversite arasında 15. sıradadır. Mezunların %89'u 12 ay içerisinde iş bulurken, %13'ü ise mezun olmadan işe yerleşmektedir.
Üniversitenin temel vizyonu, 2051 yılına kadar bir dünya üniversitesi olmaktır. KTO Karatay Üniversitesi, yerel, ulusal ve küresel düzeyde insanlığa fayda sağlayan, teorik ve pratik bilgiyi harmanlayan, sosyal ve ekonomik kalkınmada önemli roller üstlenecek bireyler yetiştirmeyi hedeflemektedir.