Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ), Karadeniz Bölgesi’nin ekonomik, kültürel ve sosyal hayatına katkı sağlamak amacıyla 1975 yılında kurulmuş köklü bir devlet üniversitesidir. Kuruluş misyonunun çok ötesine geçen üniversite, günümüzde 2330 akademisyen ve 2493 idari personel ile 51001 öğrenciye hizmet veren büyük bir aile haline gelmiştir. Araştırma Üniversitesi olma hedefi ve uluslararasılaşma misyonuyla, ülkenin en güçlü araştırma ve eğitim-öğretim kurumlarından biri olma yolunda ilerlemektedir.
Adını, Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a gelişiyle Millî Mücadele'nin başladığı tarih olarak kayıtlara geçen “19 Mayıs 1919” tarihinden alan Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nde, 20 fakülte, 1 yüksekokul, 14 meslek yüksekokulu, 4 enstitü, 1 konservatuvar ve 27 uygulama ve araştırma merkezi bulunmaktadır.
Uluslararasılaşma konusunda büyük gayret gösteren üniversite, 108 ülkeden 4895 uluslararası öğrenci sayısıyla Türkiye’deki üniversiteler arasında en çok uluslararası öğrenciye sahip ilk 5 üniversiteden biri olarak öne çıkmaktadır. Bu başarısı, OMÜ'nün uluslararası bir üniversite olma yolunda emin adımlarla ilerlediğini göstermektedir.
Üniversitenin Merkez Kurupelit yerleşkesi, 8 bin 800 dönümlük yemyeşil bir arazi üzerine kurulmuş olup, muhteşem deniz, orman ve dağ manzarasına sahiptir. Ayrıca şehir merkezinde ve deniz kenarında Güzel Sanatlar Yerleşkesi, Çarşamba ilçesinde Mustafa Kemal Güneşdoğdu Yerleşkesi ve Bafra ilçesinde Bafra Yerleşkesi bulunmaktadır. Üniversitenin yerleşkeleri dışında, şehrin birçok ilçesinde yerleşkelerden bağımsız 9 eğitim birimi (meslek yüksekokulları) bulunmaktadır.
OMÜ, “Engelsiz Üniversite” olma yolunda büyük çaba göstermektedir. Eğitim, öğretim ve yaşam alanlarının engelli öğrencilerin durumlarına uygun hale getirilmesi, üniversitenin öncelikli çalışma alanlarından biridir. Bu hedef doğrultusunda yapılan çalışmalar ve başvurular neticesinde, 16 birim YÖK tarafından verilen Turuncu Bayrak ödülüne layık görülmüştür. Ayrıca, 9 birimin Turuncu Bayrak adaylık süreci devam etmektedir.