Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, Balkanlar ve komşu ülkelerdeki soydaşlarımızın ülkelerine olan yakınlığı ve avantajlı konumu nedeniyle tercih ettikleri bir üniversitedir. Üniversite, Türkiye'nin Balkan coğrafyasına açılan bir noktasında bulunması sebebiyle özellikle Balkan Türklerinin ve bölgenin Müslüman nüfusunun eğitim ve öğretim süreçlerinde aktif rol oynamayı bir misyon olarak benimsemektedir.
Bu doğrultuda, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, Balkan ülkelerinden gelip üniversitede öğrenim görmek isteyen öğrencilere özel kontenjan açma hakkını elde etmiş ender üniversitelerden biridir. Ayrıca, yabancı öğrenci alımında Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı (YÖS) kriteri kaldırılmış, artık diploma notu ile yabancı öğrenci kabul edilmektedir. Şu an itibarıyla, 52 farklı ülkeden 1468 uluslararası öğrenci üniversitede eğitim görmektedir.
Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi olarak Balkan Üniversitesi olma hedefini benimsemekte ve bu doğrultuda çalışmalar yapmaktayız. Bu kapsamda Balkan Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (BALKAM) faaliyete geçmiştir ve Rumeli ve Balkanlar'a odaklanan etkinlikler düzenlenmektedir. Ayrıca Rumeli Araştırmaları Enstitüsü'nün kurulması çalışmaları da devam etmektedir.
Üniversite bünyesinde, yabancı uyruklu öğrencilerin Türkçe öğrenebilmesi için Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÖMER) bulunmaktadır. Bu merkez, Türkçe'nin öğretimi üzerine yöntem ve teknikler geliştirir, Türkçe eğitimi programları çerçevesinde çalışmalar yapar ve kendi faaliyet alanlarıyla ilgili projeler üretir.