Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi (ASBÜ), araştırma odaklı, lisansüstü eksenli ve uluslararası iş birliğine önem veren bir devlet üniversitesidir. 2013 yılında başkentin merkezinde sosyal bilimler alanındaki araştırmalara öncü olmak amacıyla kurulmuş olup, Türkiye’nin sosyal bilimler alanında ilk ve tek devlet üniversitesidir. Üniversite, güncel konulardaki araştırmalara öncelik veren, ilgi alanı tüm dünyayı kuşatan ve sosyal bilimler alanında araştırma ikliminin gelişmesinde öncü rol üstlenen bir yapıya sahiptir. Zengin bir kütüphaneye sahip olan ASBÜ, çok dilli ve çok kültürlü bir eğitim ortamı sunmakta, disiplinlerarası yaklaşımı esas alarak bulunduğu çevrenin dönüşümüne katkı sağlamaktadır.
ASBÜ’de araştırma, Batı’da üretilen bilginin küçük katkılarla transfer edilmesi anlayışını taşımaz; yerel düzeyde yaşanan sosyal, beşeri, idari, siyasi, ticari ve endüstriyel sorunlar için özgün çözümler üretilmesine katkı sağlayacak bilginin üretilmesi esasına dayanır. Bu nedenle ASBÜ, araştırma merkezleri odağında bir yapılanma ile çalışmaktadır. Üniversite, şehir dışında bir kampüs üniversitesi değildir; sosyal bilimlerin doğal laboratuvarı olan toplumla iç içe, şehrin dokusuna ve damarlarına nüfuz eden bir şehir üniversitesidir. Bu konum, ASBÜ’ye toplumla bütünleşme ve toplumun dinamik yapısını inceleme fırsatı vermektedir.
ASBÜ eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetlerini Ankara’nın en eski semtlerinden biri olan Ulus’ta, tarihi, kültürel ve estetik değeri yüksek yapılarda sürdürmektedir. Üniversite yerleşkesi, içerisinde Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk Başbakanlık binasının da yer aldığı tarihi bir mekânda konumlanmıştır. Rektörlük binası Mimar Yahya Ahmet Bey tarafından 1925 yılında inşa edilmiş, 1937’ye kadar ‘Başvekalet’ olarak hizmet vermiştir. 1950’li yıllardan sonra Maliye Bakanlığına ev sahipliği yapan bina, 2001’den sonra Gümrük Müsteşarlığı tarafından kullanılmış ve 2013 yılı Nisan ayında ASBÜ’ye tahsis edilmiştir.
ASBÜ yerleşkesi, altı asırlık Hacı Bayram Veli Türbesi, tarihi iki bin yıl geriye giden arkeolojik Roma Hamamı ve Augustus Tapınağı sit alanlarının ve Eski Meclis binalarının yanı başında bulunmaktadır. Bu tarihi doku içinde üniversite, modern ve son teknolojilerle donatılmış eğitim, öğretim ve araştırma ortamları oluşturmayı, bu anlamda geçmiş ve geleceği bünyesinde harmanlamayı amaçlamaktadır.
ASBÜ lisans ve lisansüstü programları, öğrencilerin farklı disiplinlerdeki çalışmalardan haberdar olmalarını sağlayacak şekilde disiplinler arası yaklaşımı esas alarak tasarlanmıştır. Programlar, öğrencilerin zengin seçmeli ders havuzuyla farklı bölümlerden ders almalarına ve bu yolla kendi ilgi alanlarında derinleşip çalışabilmelerine imkân vermektedir. Eğitimde çok dilliliğe önem veren ASBÜ, öğrencilerine dil becerilerini geliştirecek imkânlar sağlamaktadır. Programların genelinde eğitim dili İngilizce olup, öğrenciler ikinci bir yabancı dil öğrenme konusunda da desteklenmektedirler.
ASBÜ’de mevcutları az sınıflarda interaktif eğitim verilmekte, öğretim elemanları ile birebir iletişim ve etkileşim fırsatı sunulmaktadır. Öğrencilerin toplum içinde konuşma, yaratıcılık, eleştirel düşünce, takım çalışması ve liderlik gibi becerileri geliştirilmekte, tarihî ve teorik perspektifler sunan ders içerikleri ile güncel olayları etkin bir şekilde analiz edebilme imkânı sağlanmaktadır. Bilimsel meraklarının peşinden gitmek ve disiplinler arası çalışma becerilerini geliştirmek isteyen öğrenciler için geniş bir disiplin yelpazesinde ders seçme olanağı sunulmaktadır.
Üniversite, lisansüstü derecelerini yurt içi ve yurt dışındaki seçkin üniversitelerden almış, uluslararası bilimsel projeler yürüten donanımlı bir akademik kadroya sahiptir. ASBÜ, iş başvuru ve değerlendirme süreçlerinde uluslararası standartları esas alarak, farklı alanlarda özgün proje ve araştırmalar yürüten nitelikli akademisyenleri bünyesinde toplamaktadır.
ASBÜ’de öğrenciler, öğrenim sürecinin aktif bir katılımcısı olarak görülür. Öğrencilerin doğru bilgiye erişmesi, bilgiyi eleştirel ve analitik süzgeçlerden geçirme, yorumlama ve analiz etme, güncel konu ve tartışmalar çerçevesinde kullanma becerileri ile donatılması amaçlanmaktadır. Eğitim sadece teorik bilgiyle sınırlı olmayıp, öğrencilerin projelerde görev ve sorumluluk üstlenmeleri, araştırma süreçlerini uygulamalı olarak öğrenmeleri teşvik edilmektedir.
ASBÜ, öğrencilerinin ders dışı yeteneklerini geliştirebilmeleri, boş vakitlerini daha iyi değerlendirebilmeleri ve sosyal aktivitelere katılabilmeleri için müfredat dışı programlar da sunmaktadır. Üniversite, ülke politikalarına yön veren kurumlarla iş birliği içinde, eğitim ve akademik araştırmayı toplumla buluşturan bir yapıya sahiptir. ASBÜ, eğitimi ve araştırma faaliyetlerini toplumsal fayda ekseninde, yenilikçi bir yaklaşım ile kurgulamaktadır.
Üniversitenin tüm dersleri Bologna bilgi paketine uyumlu şekilde hazırlanmakta olup, öğrenciler değişim programları kapsamında alacakları derslerde kredi sorunu yaşamamaktadır. ASBÜ, öğrencilerine yandal ve çift anadal imkânı sunmaktadır. İlgili lisans programlarının öngördüğü dersleri alarak başarılı olan öğrenciler, yandal sertifikası veya çift anadal diploması almaya hak kazanmaktadırlar. Ayrıca, Erasmus gibi değişim programları ile öğrenciler Avrupa üniversitelerinde bir veya iki akademik dönem eğitim görme fırsatına sahiptirler. Uluslararası akademik kadrosu ve yabancı dilde eğitim olanakları ile ASBÜ, öğrencilerin uluslararası deneyim kazanmasını ve global düzeyde rekabetçi bireyler olarak yetişmesini sağlamaktadır.