Başkent Üniversitesi Erasmus+ ve Öğrenci Değişim Programları

Erasmus+ Programı, Avrupa Birliği tarafından eğitim ve gençlik alanında 2007-2013 yılları arasında uygulanan Hayatboyu Öğrenme ve Gençlik Programları'nın yerine geçen bir programdır. Öncelikle proje faaliyetlerine dayanmakla birlikte bireysel faaliyetleri de içermektedir.

2014-2020 yılları arasında uygulanacak olan Erasmus+ Programı, kişilere yaş ve eğitim geçmişlerine bakılmaksızın yeni beceriler kazandırmayı, kişisel gelişimlerini güçlendirmeyi ve istihdam olanaklarını artırmayı amaçlamaktadır. Bu program, eğitim, öğretim, gençlik ve spor alanlarını kapsamaktadır. Erasmus+ adının seçilmesinin ana sebebi, daha önceki Erasmus programının kamuoyunda daha fazla tanınan ve yurtdışında eğitim ve Avrupa işbirliği ile güçlü bir şekilde özdeşleştirilen bir program olmasıdır.

Erasmus+ Programı, öğrencilere iki şekilde hareketlilik imkanı sunmaktadır:

Öğrenim Hareketliliği: Yükseköğretimde öğrenci hareketliliği, yükseköğretim kurumlarında örgün eğitimde kayıtlı öğrencilerin katılımıyla gerçekleştirilir. Açıköğretim ve benzeri programlarda öğrenim gören öğrenciler bu faaliyetten yararlanamazlar. Faaliyet süresi, her bir öğrenim kademesi için 3 ila 12 ay arasında değişebilir.

Staj Hareketliliği: Yükseköğretimde öğrenci hareketliliği kapsamında, öğrencilerin yurtdışındaki bir işletmede staj yapması söz konusudur. Staj, öğrencinin mesleki eğitim alanında uygulamalı iş deneyimi kazanması amacıyla gerçekleştirilir. Staj faaliyeti, öğrenim süresi içinde her sınıfta ve öğrenim programlarının son sınıflarındaki öğrenciler mezun olduktan sonraki 12 ay içinde yapılabilir.

Öğrenci hareketliliği faaliyetlerinin gerçekleştirilebileceği ülkeler, yaşam pahalılığı düzeylerine göre 3 gruba ayrılmış ve ülke grupları için aylık öğrenim ve staj hibeleri belirlenmiştir.