Bingöl Üniversitesi Erasmus+ ve Öğrenci Değişim Programları

Öğrenci Değişimi, Socrates II Dönemi'nde başlayarak 2007-2013 yılları arasında Hayatboyu Öğrenme Programı kapsamında "Öğrenci Öğrenim Hareketliliği" olarak adlandırıldı. 2021-2027 yılları arasında ise Erasmus+ Öğrenci Öğrenim Hareketliliği olarak devam edecektir.

Erasmus+ Öğrenci Öğrenim Hareketliliği, Türkiye'deki Avrupa Yükseköğretim Beyannamesi (ECHE) sahibi bir yükseköğretim kurumunda kayıtlı öğrencilere, 1 akademik yıl içinde 1 veya 2 dönem boyunca (3-12 ay arasında) diğer bir Avrupa ülkesi ECHE sahibi yükseköğretim kurumunda değişim öğrencisi olma ve yurtdışında kaldıkları süre için mali destek alma imkanı sağlar. Bu mali destek geri ödenmez ve yalnızca hareketlilikten kaynaklanan ek masraflara yardımcı olmayı hedefler.

Erasmus+ Öğrenim Hareketliliği, kurumlar arası anlaşmalar çerçevesinde gerçekleştirilir. Bu hareketlilik, yalnızca anlaşması olan Erasmus Üniversite Beyannamesi sahibi kurumlar arasında yapılabilir. Öğrencilerin bu hareketlilikten faydalanabilmesi için kendi kurumlarının Erasmus Koordinatörlüklerine başvurması ve seçim sürecine katılması gerekmektedir.

Öğrenciler, lisans, yüksek lisans ve doktora düzeylerinde toplamda 12 ayı aşmayacak şekilde birden fazla hareketlilikten faydalanabilirler. Staj hareketliliği hibesi alınması, öğrenim hareketliliği hibesi alınmasına engel değildir.

Akademik başarı, ders kaydı ve akademik ücretler konularında belirli kurallar ve süreçler bulunmaktadır. Derslerin tanınması için öğrencilerin Türkiye'deki kurumları ile gidecekleri kurum arasında Öğrenim Anlaşması imzalanır ve derslerin eşdeğerliği belirlenir. Ders seçimi yapılırken belirli kredi hedefleri gözetilir ve başarılı olan öğrenciler, Türkiye'ye döndüklerinde yurt dışında geçirdikleri dönemleri Türkiye'de geçirmiş gibi sayılır. Başarısız olan öğrenciler ise kaldıkları yerden eğitimlerine devam ederler, ancak başarılı oldukları derslerin kredi toplamı karşılığı kadar derslerden muaf olurlar.