Bingöl Üniversitesi - Kütüphane

Selahaddin-i Eyyubi Kütüphanesi, 2007 yılında Bingöl Üniversitesi'nin kurulmasıyla faaliyete geçti ve başlangıçta Ziraat Fakültesi Binası'nda 200 metrekarelik alanda 1000 kitap ile hizmet vermeye başladı. 2014 yılında ayrı bir binaya taşınarak 3250 metrekarelik alanda faaliyetlerini sürdürdü. Beş yıl sonra, Ocak 2019'da ise 1000'den fazla kullanıcıya geniş bir çalışma alanı ve bilgi hizmeti sunacak modern bir binaya kavuştu.

Kütüphane, yaklaşık 85.000 adet basılı kitapla kullanıcılarına hizmet vermektedir. İki adet birim kütüphanesi de bulunmakta olup, bunlardan biri İlahiyat Fakültesi binasında Nusrettin Bolelli kitaplığı olarak, diğeri ise Fen Edebiyat Fakültesi binasında Sosyal Bilimler Seminer ve Çalışma Merkezi olarak hizmet vermektedir.

Kütüphanenin kuruluş amacı, öncelikle üniversite içindeki eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetlerine destek olmak ve daha sonra üniversite dışındaki araştırma faaliyetlerine katkıda bulunmak ve kullanıcılara nitelikli bilgi kaynakları sağlamaktır.

Misyonları doğrultusunda, kütüphane, Üniversitenin eğitim, öğretim ve araştırma faaliyetlerinde gereken tüm bilgi kaynaklarını sağlamayı ve çağdaş kütüphanecilik hizmeti anlayışı içinde, kullanıcı memnuniyetini göz önünde bulundurarak en kısa sürede en doğru bilgiyi sunmayı hedefler. Bunun için araştırıcıları bilgi kaynakları hakkında bilgilendirir, istenilen kaynakları temin eder, koleksiyonların ve kaynakların korunmasını sağlar, fiziksel ve sanal ortamda araştırma ve çalışmaları kolaylaştıracak imkanlar sunar. Ayrıca, toplumsal gelişmeye ve öğrenmeye katkı sağlamak üzere kurumlararası işbirliği yapar, personelini sürekli geliştirmeye teşvik eder.

Vizyonu doğrultusunda ise, eğitim ve araştırma programlarının ihtiyaçlarına uygun şekilde bilgiyi çağdaş teknolojilerle sunan, mesleki dayanışma ve iş birliğine dayalı, gelişmelere ayak uyduran bir bilgi ve belge merkezi olmayı amaçlar. Bu kapsamda, zengin koleksiyonlara sahip olmak, kaynaklara kolay ve hızlı erişim sağlamak, daima yenilik yapmak, kullanıcı ihtiyaçlarını önceden belirlemek, en gelişmiş depolama ve arşivleme sistemlerini kullanmak gibi hedefler belirlenmiştir.

Değerleri arasında kullanıcı ve çalışan memnuniyeti, ekip ruhu, bilimsel ve etik kurallara bağlılık, sürekli gelişme ve yenilikleri takip etme, eşitlikçi yaklaşım, şeffaf ve hesap verebilir yönetim, sosyal sorumluluk bilinci yer alır.

Hedefleri arasında ise, bilgi teknolojilerini entegre etmek, kullanıcılara yaşam boyu öğrenme ve bilgi okur-yazar alışkanlığı kazandırmak, akademik personelin yayın isteklerini karşılamak, veri tabanlarının kullanımını artırmak, yeni kütüphane otomasyon sistemini çalışır hale getirmek, süreli yayın birimini aktif hale getirmek, kütüphane web sayfasını güncelleştirmek ve uzaktan eğitim derslerinin takibini sağlamak gibi hedefler bulunmaktadır.