Boğaziçi Üniversitesi İngilizce Hazırlık Eğitimi

Boğaziçi Üniversitesi’nde, eğitim dili İngilizce olan programlara yönelik olarak zorunlu bir İngilizce hazırlık eğitimi bulunmaktadır. Üniversiteye kabul edilen öğrencilerin büyük bir çoğunluğu, lisans programlarına başlamadan önce İngilizce seviyelerinin yeterli olduğundan emin olmak için hazırlık eğitimi alır. Hazırlık eğitimi, öğrencilerin akademik hayatlarında başarılı olabilmeleri ve dersleri takip edebilmeleri için gerekli dil becerilerini kazandırmayı amaçlar.

Hangi Bölümlerde Hazırlık Eğitimi Var?

Boğaziçi Üniversitesi’nde eğitim dili İngilizce olan tüm lisans ve yüksek lisans programlarında hazırlık eğitimi zorunludur. Eğitim dili İngilizce olan programlar şu fakülteler ve bölümleri kapsamaktadır:

  • Mühendislik Fakültesi: Bilgisayar Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Kimya Mühendisliği
  • Fen-Edebiyat Fakültesi: Matematik, Fizik, Kimya, Moleküler Biyoloji ve Genetik, Psikoloji, Sosyoloji, Tarih, Batı Dilleri ve Edebiyatları
  • İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi: İktisat, İşletme, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler
  • Eğitim Fakültesi: İlköğretim Matematik Öğretmenliği, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık, Yabancı Diller Eğitimi, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi
  • Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu: Turizm İşletmeciliği, Uluslararası Ticaret

Bu fakültelerdeki tüm bölümler İngilizce eğitim verdiği için, öğrenciler lisans programına başlamadan önce dil yeterliliklerini kanıtlamak zorundadır.

Hazırlık Eğitimi Zorunlu Mu?

Evet, Boğaziçi Üniversitesi’nde hazırlık eğitimi, yukarıda belirtilen programlarda eğitim dili İngilizce olduğu için zorunludur. Üniversiteye yeni kabul edilen öğrencilerin, İngilizce yeterliliklerini kanıtlamaları veya üniversitenin düzenlediği hazırlık eğitimi programını başarıyla tamamlamaları gerekmektedir. Hazırlık sınıfı eğitimi, öğrencilerin akademik çalışmalarda etkili iletişim kurabilmeleri, ders materyallerini anlayabilmeleri ve kendilerini ifade edebilmeleri için gerekli olan dil becerilerini geliştirmeyi amaçlar.

Hazırlık Muafiyet Sınavı

Boğaziçi Üniversitesi’nde, yeni kayıt yaptıran öğrenciler için bir İngilizce Yeterlilik Sınavı (BUEPT) düzenlenir. Bu sınav, öğrencilerin İngilizce dil yeterliliklerini ölçer ve başarılı olan öğrenciler doğrudan lisans programlarına başlayabilirler. İngilizce yeterliliklerini uluslararası geçerliliği olan sınavlar ile (TOEFL, IELTS gibi) kanıtlayan öğrenciler de hazırlık eğitimi almaktan muaf tutulabilir. Hazırlık muafiyet sınavı yılda birkaç kez yapılır ve öğrenciler akademik yıl başlamadan önce bu sınavlara girerek hazırlık sınıfından muaf olma şansını yakalayabilirler.

Muafiyet Şartları:

  • BUEPT (Boğaziçi University English Proficiency Test): Öğrencilerin bu sınavdan yeterli bir puan almaları durumunda hazırlık eğitimine ihtiyaç duymadan lisans programlarına başlayabilirler.
  • Uluslararası Dil Sınavları: Üniversite, TOEFL (IBT) veya IELTS sınavlarından belirli puanları (genellikle TOEFL IBT için 79 veya IELTS için 6.5) alan öğrencileri de muaf tutar. Ancak bu sınavların geçerlilik süresi 2 yıl ile sınırlıdır, dolayısıyla öğrencilerin güncel bir skor sunmaları gerekir.

Hazırlık Başarı Şartları

Hazırlık sınıfında başarılı olabilmek için öğrencilerin belirli dil yeterlilik düzeylerini aşmaları gerekmektedir. Hazırlık eğitimi genellikle iki dönem boyunca sürer ve her dönem sonunda yapılan sınavlarla öğrencilerin dil seviyeleri değerlendirilir.

  • Seviye Atlama ve Bitirme Sınavları: Öğrenciler dönem içindeki ders başarılarının yanı sıra, yıl sonunda yapılan bitirme sınavı ile değerlendirilirler. Dil seviyeleri yeterli bulunan öğrenciler, lisans programlarına geçiş yapabilir.
  • Devam Zorunluluğu: Hazırlık eğitimi boyunca öğrencilerin derslere düzenli olarak katılmaları ve devam şartını yerine getirmeleri beklenir. Devamsızlık yapan öğrenciler, dil seviyeleri uygun olsa bile sınavlardan başarılı olamadıkları takdirde hazırlık eğitimini tekrar etmek zorunda kalabilirler.
  • Dönem Sonu Not Ortalaması: Hazırlık sınıfındaki değerlendirmeler, öğrencilerin sınav sonuçlarına ve dönem içindeki performanslarına göre belirlenir. Yıl sonunda yapılan bitirme sınavında başarılı olamayan öğrenciler bir sonraki yıl hazırlık eğitimine devam ederler.

Boğaziçi Üniversitesi, hazırlık programını çok yoğun bir şekilde dil eğitimi verecek şekilde tasarlamıştır ve öğrencilerin dil becerilerini geliştirmeleri için birçok olanak sunmaktadır. Bu program, ders materyalleri, dil laboratuvarları, konuşma kulüpleri ve birebir danışmanlık hizmetleri gibi çeşitli destekleyici unsurlar içerir. Böylece öğrenciler, lisans eğitimlerine başladıklarında dil engeli olmadan akademik başarılarını sürdürebilirler.