Bursa Teknik Üniversitesi Sağlık Olanakları

Üniversitenin Mimar Sinan ve Yıldırım Bayezid Yerleşkeleri'nde birer revir bulunmaktadır. Bu revirler, bir iş yeri hekimi (yarı zamanlı) ve bir hemşire ile sağlık hizmeti sunmaktadır. Revirlerde, Üniversite personeli ve öğrenciler için gerekli acil tıbbi tedavi ve ilk yardım uygulamaları yapılır. Ayrıca, birinci basamak sağlık kurumları ve Hemşirelik Kanunu'nda belirtilen yetki ve sorumluluklar doğrultusunda müdavi hekim tarafından yazılı olarak verilen tedavi uygulamaları, pansuman, enjeksiyon uygulamaları, kan grubu, tansiyon, kolesterol ve kan şekeri ölçümleri gibi hizmetler sunulur.

Sağlık hizmetleri, sağlık güvencesi olup olmadığına bakılmaksızın tüm Üniversite personeli ve öğrencileri için sunulur. Sağlık hizmetlerinden yararlanma yöntemleri şu şekildedir:

- Yükseköğrenim gören, 25 yaşını doldurmamış ve evli olmayanlar, anne veya babasının sağlık güvencesinden yararlanmaya devam ederler. Bu kişilerin her yıl öğrenci belgelerini sosyal güvenlik il müdürlüğüne götürmeleri yeterlidir.

- Anne veya babasının sağlık güvencesi olmayan ve 25 yaşını doldurmamış üniversite öğrencileri, öğrenci belgesi ile SGK'ya öğrenci olduğunu beyan ederek prim ödemeden sağlık güvencesinden yararlanır.

- 25 yaşını doldurmuş ve hiçbir sosyal güvencesi olmayan öğrenciler, gelirlerine göre sosyal dayanışma ve dayanışma vakfı aracılığı ile gelir testi yaptırarak sosyal güvenlik kurumuna (SGK) prim ödeyerek hastanelerden yararlanabilirler.

- Liseyi bitirdikten sonra üniversite kaydı yaptırıncaya kadar geçen sürede SGK borcu oluşan öğrenciler, öğrenci belgeleri ile SGK'ya başvurarak genel sağlık sigortasına borçlarını sildirebilirler.

Revirlerin yanı sıra, Üniversitenin yakın konumundaki Feride Kutlucan Aile Sağlık Merkezi ve Yıldırım 33 Nolu 152 Evler Aile Sağlık Merkezi'nde aile hekimliği kaydı yaptırılarak ücretsiz muayene hizmeti alınabilir.

Yabancı uyruklu öğrencilerin genel sağlık sigortası kapsamına alınması için 29 Mayıs 2013 tarihinden sonra üniversitelere kayıt yaptıran öğrencilerin ilk kayıt tarihinden itibaren üç ay içinde, öğrenim gördükleri yerdeki Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne veya Sosyal Güvenlik Merkezlerine başvurmaları gerekmektedir. Aksi durumda, bu kapsamdaki öğrencilerin öğrenimleri boyunca genel sağlık sigortası olmaları mümkün olmayacaktır.

Revirlerde sunulan hizmetler arasında, acil müdahaleler, rutin tıbbi hizmetler, tahliller, serum uygulamaları, tansiyon ölçümü, kan şekeri ölçümü, oksijen verilmesi, pansuman, kolesterol ölçümü, buhar uygulaması, enjeksiyon, hemoglobin ölçümü, sıcak ve soğuk kompres uygulamaları, beden ısı ölçümü, atel uygulaması, bilgilendirme ve yönlendirme, gebelik testi gibi hizmetler bulunmaktadır.