Çankırı Karatekin Üniversitesi Erasmus+ ve Öğrenci Değişim Programları

Üniversite, Avrupa eğitim ve Gençlik Programları ile Çerçeve Araştırma Programlarına katılımı sağlayarak hedeflerine ulaşmayı amaçlar. Bu çerçevede, Erasmus Programı'nda Avrupa Birliği ülkelerinin yanı sıra ABD, Kanada, Çin, Yeni Zelanda, Japonya, Rusya, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Türkmenistan, Özbekistan, Azerbaycan, Arnavutluk, Bosna Hersek, Kosova, Karadağ, Sırbistan, Mısır, Cezayir gibi ülkelerle anlaşmaları genişletir. Yurt dışında üniversitenin tanıtımını yapar, fuarlara katılır ve uluslararası platformlarda görünürlüğünü artırır.

Erasmus faaliyetlerini planlama ve yönlendirme, akademik ve idari birimlerle işbirliği içinde uluslararası platformlarda danışmanlık ve koordinasyon hizmeti sağlama gibi görevler de üniversitenin misyonlarının bir parçasıdır. Ayrıca, değişim programlarına katılan yabancı öğrencilere ve akademik personele uyum programları hazırlama ve uygulama da önemli bir hedefleri arasındadır.

Vizyonları ise tüm birimlerin uyum içinde çalıştığı, öğrenci, öğretim elemanı ve idari personelin aktif katılımını sağlayan bir Erasmus+ koordinasyon merkezi olmak ve Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programlarından en üst düzeyde faydalanmaktır.

Erasmus+ Programı, AB sınırları içinde ve dışında bireylere öğrenme fırsatları sunarak 5 milyondan fazla kişinin hayatını etkiliyor. Bireylerin öğrenme hareketliliği kapsamında aşağıdaki faaliyet biçimleri yer alır:

1. Eğitim
2. Öğrenim/Öğretim
3. Staj
4. Profesyonel gelişim
5. Yaygın öğrenme temelli gençlik aktiviteleri
6. Gönüllü çalışmalar

Özellikle yükseköğretim alanında, program kapsamında yer alan kişiler Avrupa sınırları içinde veya dünya genelindeki yükseköğretim kurumlarında eğitim alma ve ders verme imkanına sahiptirler. Bu şekilde, Erasmus+ Programı Avrupa'daki yükseköğretime olan ilgiyi artırmanın yanı sıra, dünya genelinde yükseköğretimin geliştirilmesine katkıda bulunacak bir ortam sağlar.

Yenilik ve İyi Uygulamaların Değişimi için İşbirliği adı altındaki Ana Eylem 2, eğitim kurumları, gençlik örgütleri, iş dünyası, yerel/bölgesel otoriteler ve sivil toplum kuruluşları arasında kurumsal işbirliklerin oluşturulmasına olanak tanır. Bu işbirlikleri, eğitim, öğretim ve gençlik aktiviteleri bağlamında yenilikçi uygulamaların geliştirilmesini, transferini ve uygulanmasını hedefler.

Bu ortaklıklar aracılığıyla aşağıdaki faaliyetler gerçekleştirilebilir:

1. Stratejik Ortaklıklar: Kurumsal, yerel/bölgesel, ulusal veya uluslararası düzeyde yenilikçi uygulamaların geliştirilmesi, transfer edilmesi ve/veya uygulanması amaçlanır. Örneğin, okullar, yerel yönetimler, öğretmen eğitim kurumları ve farklı ülkelerdeki kuruluşların bir araya gelerek model uygulamaları geliştirmesi ve paylaşması gibi.

2. Sektörel Beceri Ortaklıkları: Bu tür projeler, özellikle tekstil, giyim, deri, ileri imalat, bilgi ve iletişim teknolojileri, kültürel ve yaratıcı endüstriler gibi sektörlerde işgücü piyasasının beceri ihtiyaçlarına cevap vermek üzere kurulur. Projeler, en az 3 program ülkesinden en az 9 katılımcı kuruluşla gerçekleştirilir.

3. Bilgi Ortaklıkları: Yükseköğretim ve iş dünyası arasında köprü oluşturmayı hedefleyen uluslararası projelerdir. Yükseköğretimde yenilikçilik, üniversite iş dünyası sürdürülebilirliği ve proje sonrası etkinin güçlendirilmesi gibi alanlarda çalışmalar yapılır. Bu projelerde en az 3 farklı program ülkesinden en az 6 kuruluş yer alır.

Bu projelerin tamamı Erasmus+ Programı kapsamında desteklenir ve yenilikçi uygulamaların geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması için önemli bir platform sağlar.