Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, 2010 yılında Fatih Sultan Mehmet Han Vakfı, Sinan Ağa Bin Abdurrahman Vakfı, Nurbanu Valide Sultan Vakfı, Hatice Sultan Vakfı ve Abdullahoğlu Hacı Abdülaziz Ağa Vakfı tarafından İstanbul'da kurulmuş bir vakıf üniversitesidir. Üniversitenin kuruluşu, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün 25 Ağustos 2009 tarih ve 487/406 sayılı Vakıflar Meclisi kararı ve 15 Nisan 2010 tarih ve 5981 sayılı kanunla gerçekleştirilmiştir. Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi ile birlikte Vakıflar Genel Müdürlüğüne bağlı iki üniversiteden biridir.
Üniversitenin kurucu vakıflarından biri olan Fatih Sultan Mehmet Han Vakfı, Vakıflar Genel Müdürlüğü arşivlerinde yer alan matbu vakfiyeye göre 1471 yılında kurulmuştur. Bu köklü tarih, üniversitenin temellerinin ne kadar eskiye dayandığını göstermektedir. Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, bilgi ve yeteneklerini sürekli geliştiren, insani değerlere ve farklılıklara saygılı, üretken ve vizyoner nesiller yetiştirmek misyonuyla eğitim yolculuğunu sürdürmektedir. 2010 yılında İstanbul’da kurulan üniversite, 12 yıldır aynı heyecanla eğitim faaliyetlerini devam ettirmektedir.
Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından kurulan üniversite, sosyal ve fen bilimleri alanlarında eğitim vermektedir. Fatih Sultan Mehmet Han Vakfı, Sinan Ağa Bin Abdurrahman Vakfı (Mimar Sinan), Nurbanu Valide Sultan Vakfı, Hatice Sultan Vakfı ve Abdullahoğlu Hacı Abdülaziz Ağa Vakfı olmak üzere beş kurucu vakfın himayesinde faaliyet göstermektedir. Bu güçlü vakıf desteği, üniversitenin eğitim kalitesini ve vizyonunu sürekli olarak desteklemektedir.
Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, sunduğu burs ve indirimlerle de dikkat çekmektedir. Mevcut öğrencilerinin %97'si burslu olarak eğitim görmektedir. Üniversitenin kampüsleri, metrobüs, metro ve diğer ulaşım ağlarına kısa sürede ulaşılabilir konumdadır, bu da öğrencilere şehirde kolay erişim imkanı sunmaktadır. Üniversite, ayrıca pratik sahayı uygulama ve araştırma merkezlerinde deneyimlemek isteyen öğrenciler için sanayi işbirliği içinde çalışmaktadır.
Eğitim ve araştırma ihtiyaçlarına destek veren yedi kütüphanesi ile bilgiye erişimi kolaylaştıran üniversite, ulusal ve uluslararası öğrenci değişim programları ile öğrencilere farklı kültürleri keşfetme ve küresel farkındalıklarını artırma fırsatı sunmaktadır. Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşlar tarafından desteklenen bilimsel, kültürel ve sosyal projelere imza atarak öğrencilere projelerini gerçeğe dönüştürme imkanı sağlamaktadır.
Çift anadal programları ile iki bölümü aynı anda okuyup iki diploma sahibi olma fırsatı sunan üniversite, ilgi alanlarına göre seçilen bölümlerde yan dal yapma imkanı da tanımaktadır. Köklerinden ilham alarak oluşturduğu vizyonu ile Türkiye’nin teknolojik, entelektüel, sosyal, kültürel ve ekonomik birikimine katkı sunmayı hedeflemektedir. Spor dallarında ulusal başarılara imza atan birçok öğrencisi bulunan üniversite, sporcu kimliği kazanmak isteyen öğrencilere de destek vermektedir.
Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, kültürel ve sosyal etkinlikler ile de zengin bir öğrenci yaşamı sunmaktadır. Öğrenci kulüpleri sayesinde ortak hayalleri paylaşan arkadaşlar ile zamana iz bırakan etkinlikler gerçekleştirilebilir ve yılda 1000’den fazla etkinlikte yer alınabilir. Bu geniş imkanlar, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi'ni tercih etmek için önemli sebepler arasında yer almaktadır.