Gazi Üniversitesi - Kütüphane

Gazi Üniversitesi Merkez Kütüphanesi, 1982 yılında Üniversitenin eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetlerini desteklemek üzere kurulmuştur. 2004 yılında ise Gazi Üniversitesi Rektörlük Kampüsü içinde bulunan 11.000 m2'lik bir binaya taşınmıştır.

Kütüphane hizmetleri, Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı tarafından yönetilmektedir. Üniversite öğrencileri ile akademik ve idari personel, kütüphane hizmetlerinden yararlanabilmektedir. Dış kullanıcılar için belirli koşullar altında kütüphane imkanlarından yararlanma olanağı bulunmaktadır.

Kütüphane koleksiyonunda 266.981 kitap, 83.114 ciltli dergi, 14.127 yüksek lisans tezi olmak üzere toplam 364.222 cilt yayın bulunmaktadır. Ayrıca, 86.829 elektronik dergi, 494.320 elektronik kitap, 4.973.528 yabancı elektronik tez, 17.104 Gazi Üniversitesi'nde yapılmış elektronik tez ve çeşitli diğer materyallere erişim sağlanmaktadır. Görme engelli kullanıcılar için braille kitaplar ve sesli kitaplar da mevcuttur.

Kütüphane, ayrıca dışarıdan ödünç kitap getirme ve kütüphaneler arası iş birliği yoluyla yayın temini gibi hizmetler sunmaktadır. Ayrıca, akademik personel için çalışma odaları ve öğrenciler için sesli grup çalışma odaları gibi alanlar da bulunmaktadır.

Kütüphane kullanıcıları, bilgisayarlar aracılığıyla online veri tabanlarına erişebilir, elektronik dergileri kullanabilir ve kütüphane kataloğunu tarama imkanına sahiptirler. Oryantasyon programlarıyla yeni öğrencilere kütüphane hizmetleri ve kaynakları tanıtılmaktadır.

Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı, Gazi Üniversitesi'nin eğitim, öğretim ve araştırma faaliyetlerini desteklemek amacıyla hizmet verir. Misyonunu, iç ve dış paydaşların katılımıyla kullanıcıların bilgi ve belge ihtiyaçlarını karşılamak olarak belirlemiştir. Bu misyon doğrultusunda çağdaş ve evrensel boyutta bilgi erişim hizmeti sunmayı ilke edinmiştir.

Vizyonu ise, Gazi Üniversitesi'nin eğitim, öğretim, bilimsel araştırma ve geliştirme çalışmalarını destekleyen, ulusal ve uluslararası ölçekte tanınırlığı olan bir bilgi belge merkezi olmaktır.

Başkanlık, bu misyon ve vizyon doğrultusunda bazı ilkeleri benimsemiştir. Bunlar:

Kurumsal İlkeler:
1. Kaliteli hizmet anlayışı,
2. Hedef kitle memnuniyeti (kullanıcı memnuniyeti odaklı),
3. İşbirliğine açık olmak,
4. Yönetimde katılımcılık ve şeffaflık,
5. Tarafsızlık,
6. Dürüstlük – güvenilirlik,
7. İstikrarlı ve istekli,
8. Düşünce özgürlüğüne saygılı,
9. Meslek etiğine uygun,
10. Paylaşımcı,
11. Kaynakların etkin kullanımı ve hedeflere ulaşmak,
12. Kurum kültürüne sahip olmak.

Personel İlkeleri:
1. Özverili,
2. Sorumluluk bilinci taşıyan,
3. Ekip ruhuna ve iş disiplinine sahip,
4. Yönetimde katılımcı ve şeffaf,
5. İdealist.

Süreç İlkeleri:
1. Teknolojik gelişmeleri takip eden,
2. Bilgi ve bilimin evrenselliğine inanan,
3. Çalışanların gelişmesi ve iyi bir şekilde hizmet vermesi için uygun ortam ve olanak sağlayan,
4. Değişime açık olan.