İstanbul Medeniyet Üniversitesi, 21 Temmuz 2010 tarihli ve 27648 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 6005 Kanun No ile kurulmuş bir devlet üniversitesidir. İstanbul'un Anadolu yakasında konumlanmış olan üniversite, beş temel esas üzerine inşa edilmiştir: yenilikçi, girişimci, toplum ve medeniyet odaklı, uluslararası ve araştırma odaklı. Üniversite, 11 fakülte, 2 yüksekokul, 2 enstitü, 15 uygulama ve araştırma merkezi, 6 ofis ve 6 koordinatörlükten oluşan bir yapıya sahiptir.
Uluslararası bir kimliğe sahip olan İstanbul Medeniyet Üniversitesi, Erasmus+, Mevlana ve Farabi değişim programlarına üye olup, birçok üniversiteyle uluslararası işbirliği anlaşmaları imzalamıştır. Bu işbirlikleri, öğrencilere ve akademisyenlere geniş fırsatlar sunmaktadır. Üniversitenin logosu, medeniyetin doğuşu ve yükselişiyle gelişen hat sanatından ilham alınarak tasarlanmıştır. İstanbul Medeniyet Üniversitesi'nin kısaltması olan IMU harfleri, klasik İslam sanatlarının en geleneksel örneklerinden olan Kûfi hattına benzer bir formda tasarlanmıştır ve harflerin rengi, Türk kültüründe yaygın olarak kullanılan turkuaz olarak belirlenmiştir. Bu harfler, medeniyetin doğuşunu ve yükselişini sembolize eden dikey şekillerle ifade edilmektedir.
Genç ve dinamik bir akademik kadroya sahip olan üniversite, akademik ve sosyal hayatta tüm mensuplarına eğitimleri süresince tam destek sunmaktadır. İstanbul'un her iki yakasına da metro, metrobüs ve otobüs gibi farklı toplu ulaşım araçlarıyla hızlı ve rahat ulaşım imkanı sunan konumu ile dikkat çeken üniversite, D-100 karayolunun iki yanında birbirine üstgeçitle bağlanan Göztepe Kuzey ve Güney Yerleşkeleri ile Kartal Cevizli ve Tuzla Orhanlı'da bulunan yerleşkelerinde eğitim faaliyetlerini sürdürmektedir.
İstanbul Medeniyet Üniversitesi, tüm öğrencilerine medeniyetlerin beşiği olan, tarihi ve kültürel çeşitlilikle yoğrulmuş İstanbul'da eğitim vermektedir. Üniversite, öğrencilerine modern ve kapsamlı bir eğitim sunarken, onları sosyal ve kültürel etkinliklerle de desteklemektedir. Öğrenciler, hem akademik hem de sosyal hayatlarında geniş imkanlardan faydalanarak, eğitim süreleri boyunca tam destek almaktadır.