İstanbul Ticaret Üniversitesi Çift Ana Dal ve Yan Dal Programları

Çift Anadal (ÇAP) Programı

Başvuru Esasları

Çift Anadal (ÇAP) programına başvuru için Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından belirlenen başarı sırası şartlarına uygun olunması gerekmektedir. Başarı sıralaması şartı aranan programlarda çift anadal yapmak isteyen öğrencinin, kayıt olduğu yıldaki ilgili programın YÖK tarafından belirlenen başarı sıralaması şartını sağlamış olması gerekmektedir.

ÖSYM’nin Belirlediği Başarı Sıraları:

Program Adı Baraj Uygulamasının Başladığı Yıl 2017 ve Öncesi 2018 ve 2019 2020 ve Sonrası
Hukuk Fakültesi 2015 150.000 (TM-2/TM-3) 190.000 (EA) 125.000 (EA)
Mühendislik Fakültesi 2016 240.000 (MF4) 300.000 (SAY) 300.000 (SAY)
Mimarlık Bölümü 2016 200.000 (MF4) 250.000 (SAY) 250.000 (SAY)

Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile yerleşen adayların, başarı sıralaması şartı bulunan programlara çift anadal başvurusu yapmaları uygun görülmemektedir. Öğrenciler, ikinci anadal diploma programına, anadal diploma programının en erken üçüncü yarıyılının başında, en geç ise beşinci yarıyılının başında başvurabilirler. Başvuru sırasında, anadal diploma programındaki genel not ortalaması en az 100 üzerinden 70 (4 üzerinden 2,72) olan ve anadal diploma programının ilgili sınıfında başarı sıralaması itibariyle en üst %20’sinde bulunan öğrenciler ikinci anadal diploma programına başvurabilirler. Bu şartları sağlamayan ancak çift anadal yapılacak programın taban puanını karşılayan öğrenciler de başvuruda bulunabilirler. Başvuru için öğrencinin başvurduğu yarıyıla kadar anadal diploma programında aldığı tüm dersleri başarıyla tamamlaması gerekmektedir.

Kabul ve Kayıt Esasları

Çift anadal başvuruları, öğrencinin kayıtlı bulunduğu ve başvurduğu lisans programlarının bölüm başkanları veya fakülte dekanlarının olumlu görüşü üzerine, ilgili fakülte yönetim kurulunca kabul edilir. Aynı anda birden fazla ikinci anadal diploma programına kayıt yapılamaz, ancak aynı anda ikinci anadal diploma ile yan dal programına kayıt yapılabilir. Yetenek sınavı ile öğrenci alan programlara başvurularda yetenek sınavında başarılı olma şartı aranır.

Çift Anadal ve Yan Dal Bursu

Tam burslu, indirimli veya ücretli öğrencilerden, çift anadal veya yan dal programına kabul edilenlerin genel not ortalaması (GNO) 4.00 üzerinden en az 3.25 olanlar ücretsiz olarak bu programlara kaydolabilirler. Bu burs, kayıt esnasında GNO'su 3.25 olan öğrenciler için bir defaya mahsus geçerlidir. Akademik yıl sonunda GNO'su 3.25’in altına düşen öğrencilerin bursu kesilir, ancak GNO 3.25 üzerine çıktığında bir defaya mahsus yeniden burs alabilirler. ÖSYM bursu, anadal programından mezun olduktan sonra çift anadal veya yan dal programının normal öğretim süresince devam eder.

Çift Anadal Mezuniyet Esasları

Çift anadal programında kayıtlı öğrencilerin, ikinci anadal programından mezun olabilmesi için 240 AKTS öğrenci iş yükünü tamamlamış olması gerekmektedir. İkinci anadal lisans programına devam eden öğrenciye mezuniyet diploması, ancak birinci anadal diploma programından mezun olması halinde verilir. Birinci anadal diploma programından mezuniyet hakkını elde eden ancak ikinci anadal diploma programını bitiremeyen öğrencilerin öğrenim süresi, ikinci anadal diploma programına kayıt yaptırdığı eğitim öğretim yılından itibaren azami 7 yıldır.

Kredi Yükü ve Başarı Değerlendirme

Çift anadal yapan öğrenciler, birinci anadal müfredatının zorunlu ve seçmeli derslerinin tamamını, ikinci anadal müfredatındaki zorunlu derslerinin ve çift anadal programında belirlenen seçmeli derslerinin tamamını almak zorundadırlar. Çift anadal öğrencisi, izlediği anadalların tüm zorunlu derslerinden başarılı olduğu ve varsa bitirme tezi veya tezleri kabul edildiği takdirde, her iki anadalda da ayrı lisans diploması almaya hak kazanır. Çift anadal programından iki yarıyıl üst üste ders almayan öğrencinin ikinci anadal diploma programından kaydı silinir.

Yan Dal Programı

Başvuru Esasları

Lisans öğrencileri, en erken üçüncü yarıyıl başından itibaren en geç altıncı yarıyıl başında yan dal eğitim-öğretimi için başvurabilirler. Yan dal öğrenimine başlayabilmek için, genel not ortalamasının (GNO) en az 4 üzerinden 2,60 olması gerekmektedir. Yan dal programına, başvurduğu yarıyıla kadar aldığı tüm kredili dersleri başarıyla tamamlamış olan öğrenciler başvurabilir.

Kabul ve Kayıt Esasları

Yan dal eğitim-öğretimine kabul, öğrencinin kayıtlı bulunduğu ve başvurduğu lisans programlarının bölüm başkanları veya fakülte dekanlarının olumlu görüşü üzerine, fakülte yönetim kurulunca kabul edilir. Yan dal programlarını tamamlayanlara başarı belgesi “Yan Dal Sertifikası” düzenlenir. Yan dal öğrencileri, lisans öğrencileri için getirilen kredi yükü sınırlamalarına tabidirler ve eğitim-öğretimi kendi isteği ile bırakabilirler. Yan dal öğrencisi, herhangi bir yarıyıl sonunda GNO’su 4 üzerinden 2,30’un altına düştüğünde izleyen yarıyıl boyunca sınamalı öğrenci sayılır ve bu şartı sağlayamazsa yan dal programından kaydı silinir.

Yan Dal Mezuniyet Esasları

Öğrencinin yan dal öğrenimini tamamlayabilmesi için birinci anadaldan mezuniyet hakkını kazanmış olması ve yan dal programında toplam 24 AKTS kredilik dersi başarıyla tamamlaması gerekmektedir. Yan dal eğitim-öğretimi birinci anadaldaki burslu öğrenciler için de ücretlidir. Başarı bursu ve indirimler burs yönergesinde öngörüldüğü şekilde uygulanır.