Kadir Has Üniversitesi İngilizce Hazırlık Eğitimi

Kadir Has Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu (YDYO), öğrencilerine İngilizce dilinde yetkinlik kazandırmak amacıyla geniş kapsamlı ve yenilikçi bir İngilizce Hazırlık Programı (İHP) sunmaktadır. Bu program, öğrencilerin akademik ve profesyonel hayatlarında başarılı olmalarını sağlayacak dil becerilerini geliştirmeye yönelik olarak yapılandırılmıştır.

Eğitim ve Öğrenim Felsefesi

Kadir Has Üniversitesi YDYO’nun müfredatı, dil becerisini geliştirmenin daha doğal ve etkili bir yolu için fırsatlar yaratmayı amaçlayan İçerik Tabanlı Öğretim (CBI) yaklaşımıyla geliştirilmiştir. Bu yaklaşım, öğrencilerin dil öğrenirken tanıdık ve kişisel konulardan başlayarak yarı otantik ve otantik metinlere kadar geniş bir yelpazede bilgi sahibi olmalarını sağlar. Öğrenciler, üniversitede öğrenecekleri konuların içeriği hakkında bilgi sahibi olurken, farklı dil ve retorik kalıplarını dil becerilerini geliştirmek için araç olarak kullanmayı öğrenirler.

Bu yaklaşımda, öğrenciler çalıştıkları metinlerdeki dil ve retorik kalıplarını tanımak, anlamak, yeniden yapılandırmak ve etkin bir şekilde kullanmak için stratejiler geliştirmeye yönlendirilir. Aynı zamanda, öğrenciler not alma, açıklama ve özetleme, çeşitli metinlerdeki bilgileri analiz etme ve sentezleme gibi önemli akademik beceriler geliştirirler. YDYO müfredatı, öğrencileri sadece dil öğrenimi ile sınırlı kalmayıp, gelecekteki çalışmalarında başarılı olmalarına yardımcı olacak disiplinler arası 21. yüzyıl becerilerini kazanmaya yönelik olarak hazırlanmıştır.

Program Yapısı ve İçeriği

Kadir Has Üniversitesi YDYO programı, farklı dil seviyelerine göre beş ayrı aşamadan (Track) oluşmaktadır:

  • Track 1: Bu başlangıç seviyesindeki ders, öğrencilerin İngilizce dil becerilerini temel bir seviyeye getirmeyi amaçlar. Temel okuma, yazma, dinleme ve konuşma becerileri yanı sıra dilbilgisi ve kelime öğrenimine odaklanır. Bu ders sadece Güz Dönemi'nde verilmektedir.

  • Track 2: Bu seviye, temel dil kullanıcılarından daha bağımsız dil kullanıcılarına geçiş sürecinde olan öğrenciler için tasarlanmıştır. Öğrencilerin İngilizce seviyelerini çeşitli konularda iletişim kurabilecekleri bir düzeye yükseltmeyi hedefler. Bu ders Güz ve Bahar Yarıyılları'nda sunulmaktadır.

  • Track 3: Bu program, temel İngilizce seviyesinin üzerinde olan öğrencileri, aşina oldukları temalarla ilgili özgüvenli bir şekilde iletişim kurabilecekleri bir üst seviyeye taşımayı amaçlar. Okuma, yazma, dinleme ve konuşma becerilerini geliştirmeye yönelik olarak uzun ve/veya akademik metinlerin analizi ile desteklenir. Bu ders Güz, Bahar ve Ek Bahar dönemlerinde sunulmaktadır.

  • Track 4: Bu seviyede öğrencilerin İngilizce seviyelerini daha ileri düzeyde içerik ve materyallerle akıcı ve yetkin bir şekilde çalışabilecekleri bir düzeye getirmeleri hedeflenir. Okuma, yazma, dinleme ve konuşma becerileri geliştirilirken, ileri düzeyde dilbilgisi ve kelime bilgisi sağlanır. Bu ders Güz, İlkbahar ve Ek Bahar dönemlerinde sunulmaktadır.

  • Track 5: Bu son seviyede öğrenciler, temel akademik ve dil becerilerini fakültenin birinci yıl çalışmalarını sürdürebilecek düzeye getirirler. Bu ders, çeşitli akademik metinlerin analizi, eleştirel düşünme, yazma ve akademik iletişim becerilerinin kazandırılması üzerine yoğunlaşır. Bu ders Bahar ve Ek Bahar dönemlerinde sunulmaktadır.

Ölçme ve Değerlendirme

YDYO İHP müfredatı, İçerik Tabanlı Öğretim prensiplerine göre geliştirilmiştir ve öğrencilerin dil becerilerini değerlendirmek için kapsamlı bir ölçme değerlendirme sistemi kullanılır. Bu sistem, öğrencilerin dönem içi ve dönem sonu performanslarını değerlendirir ve çeşitli formatlar içerir:

  • Kısa ve Uzun Yanıt Yazma: Öğrencilerin belirli metinler hakkında yazmaları istenir.
  • Öğrenme Portfolyosu: Kısa ve uzun yazıların taslak ve son versiyonlarından oluşan portfolyolar hazırlanır.
  • Bağımsız Çalışma ve Sınıfiçi Çalışmalara Katılım Değerlendirmesi: Ders içi aktiviteler ve ders dışı ödevlerin değerlendirilmesi.
  • Sözlü Değerlendirme: İngilizce konuşma performansı, akıcı konuşma, fikir geliştirme ve grup içi etkileşim becerilerinin değerlendirilmesi.
  • Dil Sınavları: Gramer ve kelime bilgisi değerlendiren kısa sınavlar.
  • Ara ve Final Sınavları: Öğrencilerin dönem boyunca öğrendikleri dil becerilerini ölçen kapsamlı sınavlar.

Her Track’in başlangıcında, öğrencilere ölçme değerlendirme yöntemlerinin beklentileri, içeriği, ağırlığı ve tarihleri hakkında detaylı bilgi sağlanır.

Mesleki Gelişim Fırsatları

YDYO, eğitmenlere çeşitli mesleki gelişim fırsatları sunar. Müfredat ve Ölçme-Değerlendirme Ekipleri ile işbirliği içinde çalışma, mesleki gelişim seminerleri, paylaşım günleri, kurum dışından gelen danışmanlarla seminerler ve hizmet içi eğitim fırsatları gibi çeşitli programlar, eğitmenlerin profesyonel gelişimlerine katkıda bulunur.

Kadir Has Üniversitesi YDYO, öğrencilerine dil becerilerini en üst düzeye çıkaracak, akademik ve profesyonel hayatlarında başarılı olmalarını sağlayacak kapsamlı ve yenilikçi bir eğitim sunmayı hedeflemektedir.