Kocaeli Üniversitesi - Kütüphane

Kocaeli Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı, 1992 yılına kadar Yıldız Üniversitesi'ne bağlı Mühendislik Akademisi Kütüphanesi olarak kapalı raf sistemiyle faaliyet gösteriyordu. O dönemde 5000 kitaplık küçük bir koleksiyona sahipti. Ancak, 1992 yılında Kocaeli Üniversitesi'nin kurulmasıyla birlikte profesyonel kütüphanecilik hizmeti sunmaya başlandı ve 1994 yılında dijital kütüphane olma yolunda ilk adımlar atıldı.

1995 yılında, üniversitedeki ilk internet bağlantısı Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı tarafından sağlandı. Tek terminalle başlayan bu süreç, her yıl artan sayıda bilgisayarla 80'e kadar çıkan bir bilgisayar ağına dönüştü. 1999 yılında, tüm kütüphane hizmetleri bilgisayar ortamında sunulmaya başlandı ve katalog internet üzerinden taranabilir hale geldi.

1994 yılında başlayan CD-ROM veri tabanı koleksiyonu, 2001 yılında internet üzerinden taranabilen ve binlerce dergiye erişim sağlayan online veri tabanı abonelikleriyle genişledi. Kütüphane, ULAKBİM ve ANKOS aracılığıyla önemli veri tabanlarına erişim sağladı. Kitaplar, ABD Kongre Kütüphanesi Sınıflama Sistemi'ne göre sınıflandırıldı ve açık raf düzenine geçildi.

Kocaeli Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı, Umuttepe Merkez Kütüphanesi ve 4 Birim Kütüphanesi ile (Tıp Fakültesi, Hukuk Fakültesi, Anıtpark ve Arslanbey) toplamda 500 kişiye hizmet verebilecek bir oturma kapasitesine sahiptir. Gelecekte değişen ve gelişen teknolojiye ayak uydurarak hizmetlerini sürdürmeyi planlamaktadır.