Yaşar Üniversitesi Kütüphane

ÖDÜNÇ VERME

Ödünç verme birimi, Yaşar Üniversitesi Kütüphane koleksiyonundan okuyucuların yararlanmasını sağlamak amacıyla hizmetler geliştirmektedir. Okuyucuların aradıkları yayınlara kolayca ulaşmalarını sağlayan birim, ödünç alınan materyallerin iadelerinin takibini yapmakta, görsel ve işitsel araç ve gereçleri kullanıcıların hizmetine sunmakta ve okuyucu salonları ile kitap raflarını düzenli tutmaktadır.

Lisans ve ön lisans öğrencileri en fazla 15 gün süre ile 3 kitap alabilir ve 10 gün olmak üzere 2 defa uzatma yapabilirler. Yüksek lisans/doktora öğrencileri ve idari kadro en fazla 21 gün süre ile 5 kitap alabilir ve 2 defa 15 gün süre ile uzatabilirler. Akademik kadro ise en fazla 30 gün süre ile 10 kitap alabilir ve 2 defa 15 gün uzatma yapabilir. Materyalin kaybolması durumunda, piyasada mevcutsa kullanıcı tarafından temin edilmesi gerekmektedir. Kütüphane içerisinde yararlanmak amacıyla akşam 17:00’a kadar dizüstü bilgisayar ödünç verilmektedir. Referans kaynaklar, gazeteler, tezler ve süreli yayınlar kütüphane dışında kullanılamamaktadır.

TEKNİK HİZMETLER

Yaşar Üniversitesi Kütüphane ve Bilgi Merkezi’nde yayınlar, LC (Library of Congress) sınıflama sistemi kullanılarak konularına göre ayrılır ve açık raf sistemine göre yerleştirilir. Yayınlara, LCSH (Library of Congress Subject Headings) konu başlıkları listesi kullanılarak içeriklerine uygun konu başlıkları verilir ve Türkçe’ye çevrilir. Kütüphaneye alınan yayınlar, Uluslararası Anglo-Amerikan Kataloglama Kuralları 2’ye göre elektronik ortamda kataloglanır ve bibliyografik künyeleri erişime sunulur.

Kataloglama üç temel fonksiyondan oluşur:

  1. Kataloglama ve sınıflama: Yazarın saptanması, eserin tanımlanması, konu başlıklarının ve sınıflama numarasının verilmesini içerir.
  2. Materyalin kullanım için fiziksel olarak hazırlanması: Sırt etiketleri hazırlamak ve yer numarası yazmak gibi işlemleri kapsar.
  3. Kütüphane katalog kayıtlarının bakımı: Kayıp ya da hasarlı eserlerin kayıtlarının düzenlenmesini içerir.

Süreli Yayınlar bölümü, kütüphanenin 1. katında yer almakta ve dergiler alfabetik olarak açık raf sistemi ile düzenlenmektedir. Bu yayınlar kütüphane dışına ödünç verilmemektedir. Süreli Yayınlar kataloğunda 61 adet basılı dergi bulunmaktadır ve on binlerce dergiye veri tabanlarından erişim sağlanabilmektedir.

ILL

Yaşar Üniversitesi mensuplarının ihtiyaç duyduğu ve kütüphane koleksiyonunda bulunmayan bilgi kaynaklarını yurt içi kütüphanelerden ödünç alma hizmetidir. ILL hizmetinden akademik ve idari personel yararlanabilir. Kitaplar, işlem tarihinden itibaren 2, 3 veya 4 haftalık sürelerle ödünç verilebilmektedir. Yüksek lisans ve doktora öğrencileri, İzmir Üniversitelerarası işbirliği platformu aracılığı ile bu hizmetten yararlanabilirler. 

ELEKTRONİK KAYNAKLAR

Elektronik kaynaklar sorumlusu, kaynak taleplerini değerlendirir, uygun kaynakları deneme erişimi kapsamında inceler, içerik ve değerlendirme analizleri yaparak raporlar. Sağlanmasına karar verilen e-kaynaklar için gerekli süreçleri yürütür ve kullanıcıların erişimine sunar. Elektronik kaynakların erişim sürekliliğini sağlamak, erişim sorunlarını çözmek, e-kaynakların kullanımını istatistiksel yöntemlerle değerlendirmek ve raporlamak, tanıtım faaliyetleri ve eğitim toplantıları düzenlemek temel sorumluluklar arasındadır.

Yaşar Üniversitesi’nin eğitim-öğretim ve araştırma programlarını desteklemek, öğretim elemanları, öğrenciler ve çalışanların bilgi ve belge ihtiyaçlarını karşılamak, ulusal ve uluslararası bilgi birikimi ve transferine destek olmayı amaçlamaktadır. Dünyada ve Türkiye’de bilimsel, entelektüel ve elektronik yayın koleksiyonu ile tanınan ve güçlü bir elektronik alt yapıya sahip bir bilgi merkezi olmayı hedeflemektedir.

Üniversitede yapılan öğretimi ve araştırmaları doğrudan desteklemek ve üniversite mensuplarının doğru bilgiye hızla erişimlerini sağlarken, entelektüel gelişimlerine katkıda bulunmaktır.