Hakkari Üniversitesi İngilizce Çift Ana Dal ve Yan Dal Programları

BİRİNCİ BÖLÜM: Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç

MADDE 1 - Bu Yönergenin amacı, Hakkari Üniversitesi'nde, ön lisans diploma programları ile diğer ön lisans programları arasında, lisans programları ile diğer lisans programları veya ön lisans programları arasında Çift Ana dal ve Yan dal programlarının uygulanması ile ilgili usul ve esasları düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2 - Bu Yönerge; Hakkari Üniversitesi Çift Ana dal ve Yan dal eğitim-öğretim programlarına ilişkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3 - Bu Yönerge; 2547 sayılı Kanunun 7’nci ve 44’üncü maddeleri ile "Yükseköğretim Kurumlarında Ön lisans ve Lisans Düzeyinde Programlar Arasında Geçiş, Çift Ana dal, Yan dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik" ve "Hakkari Üniversitesi Ön lisans, Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği" hükümlerine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4 – Bu Yönergede geçen;

a) Çift ana dal programı: Başarı şartını ve diğer koşulları sağlayan öğrencilerin aynı yükseköğretim kurumunun iki diploma programından eş zamanlı olarak ders alıp, iki ayrı diploma alabilmesini sağlayan program,
b) Genel ağırlıklı not ortalaması (GANO): Öğrencilerin almış oldukları tüm derslerden hesaplanan ağırlıklı not ortalamasını,
c) İlgili Kurul: Fakülte Kurulu, Yüksekokul Kurulu veya Meslek Yüksekokulu Kurulunu,
ç) İlgili Yönetim Kurulu: Fakülte Yönetim Kurulu, Yüksekokul Yönetim Kurulu veya Meslek Yüksekokulu Yönetim Kurulunu,
d) Meslek Yüksekokulu: Hakkari Üniversitesi’ne bağlı meslek yüksekokullarını,
e) Rektör: Hakkari Üniversitesi Rektörünü,
f) Senato: Hakkari Üniversitesi Senatosunu,
g) Üniversite: Hakkari Üniversitesini,
ğ) Yan dal: Öğrencilerin ilgi duydukları başka bir bölümde belirli bir alanda bilgi sahibi olmalarına imkân sağlamak amacıyla oluşturulan eğitim-öğretim programını,
h) Yüksekokul: Hakkari Üniversitesi’ne bağlı yüksekokulları,
ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM: Çift Ana dal

Çift Ana dal Programı

MADDE 5 - (1) Hakkari Üniversitesi'nde yürütülen önlisans diploma programları ile diğer önlisans programları arasında, lisans programları ile diğer lisans programları veya önlisans programları arasında ilgili bölümlerin ve fakülte/yüksekokul kurullarının önerisi üzerine senatonun onayı ile çift ana dal programı açılabilir. Başarı sıralaması şartı aranan programlarda çift ana dal yapmak isteyen öğrencinin, bu Yönetmelikte belirlenen diğer şartların yanı sıra kayıt olduğu yıldaki ilgili programın Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen başarı sıralaması şartını sağlamış olması gerekir.

Öğrencilerin çift ana dal diploma programına kabulü, o programın yürütüldüğü ilgili bölüm başkanlığının önerisi üzerine fakülte/yüksekokul yönetim kurulunun onayı ile yapılır.

(2) Aynı anda birden fazla çift ana dal diploma programına kayıt yapılamaz. Ancak, aynı anda çift ana dal diploma programı ile Yan dal programına kayıt yapılabilir.

(3) Öğrencinin çift ana dal programında alması gereken dersler ve kredileri Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen Yükseköğretim Alan Yeterlilikleri dikkate alınarak ilgili bölümlerin ve fakülte/yüksekokul kurullarının önerisi üzerine senatonun onayı ile belirlenir. İlgili çift ana dal programının, öğrencinin programın sonunda asgari olarak kazanması gereken bilgi, beceri ve yetkinliklere göre tanımlanmış öğrenim kazanımlarına sahip olmasını sağlayacak şekilde düzenlenmesi gerekir.

(4) Çift ana dal programına başvurusu kabul edilen öğrencinin alacağı dersler ilgili diploma programları arasında kararlaştırılır ve başvurulan birimin yönetim kurulu kararı ile kesinleşir. İki programa birden saydırılan dersler, öğrencinin her iki programındaki yarıyıl kaydında yer alır ve her iki transkriptte de gösterilir. Öğrencinin her iki programda ortak sayılan bir dersten çekilmek istemesi durumunda dersten çekilme işlemi her iki program için işlem görür.

(5) (Değ: Senato 13/07/2023 2023/15) Çift ana dal programına kayıtlı öğrencilerin ana dal ve çift ana dal programında bir yarıyılda alabilecekleri azami ders yükü ana dal programının azami ders yükünün 10 (on) AKTS fazlasıdır.

(6) Çiftana dal öğrencisinin, ikinci ana dal diploma programından sorumlu tutulacağı dersler; lisans diploma programları için ana dalından eşdeğer olmayan en az 60 AKTS kredi olmak üzere toplamda en az 240 AKTS kredi değerinden, önlisans diploma programları için ana dalından eşdeğer olmayan en az 30 AKTS kredi olmak üzere toplamda en az 120 AKTS kredi değerinden az olamaz.

Başvuru, Kontenjan ve Kabul Koşulları

MADDE 6– (1) Öğrenci, ikinci ana dal diploma programına, ana dal lisans diploma programında en erken üçüncü yarıyılın başında, en geç ise; dört yıllık programlarda beşinci yarıyılın başında, beş yıllık programlarda yedinci yarıyılın başında, altı yıllık programlarda ise dokuzuncu yarıyılın başında başvurabilir. Ana dal önlisans diploma programında ise öğrenci ikinci ana dal diploma programına, en erken ikinci yarıyılın başında, en geç ise üçüncü yarıyılın başında başvurabilir.

(2) Çift ana dal diploma programına başvurabilmesi için öğrencinin başvurduğu yarıyıla kadar ana dal diploma programında aldığı tüm dersleri başarıyla tamamlaması gerekir. Ana dal diploma programındaki genel not ortalaması en az 100 üzerinden 70 (4.00 üzerinden ise 2.72) olan ve ana dal diploma programının ilgili sınıfında başarı sıralaması itibari ile en üst %20’sinde bulunan öğrenciler çift ana dal diploma programına başvurabilirler. Ayrıca aşağıdaki şartlar uyarınca üniversitemiz senatosu kontenjan belirleyebilir ve öğrenciler de bu şartlar kapsamında başvuru yapabilir.

a) Çift ana dal yapacak öğrencilerin kontenjanı, ana dal diploma programındaki genel not ortalaması en az (4.00 üzerinden ise 2.72) 100 üzerinden 70 olmak şartıyla, ana dal diploma programının ilgili sınıfında başarı sıralaması %20 oranından az olmamak üzere üniversitemiz senatosu tarafından belirlenir.

b) Hukuk, tıp ve sağlık programları ile mühendislik programları hariç olmak üzere, çift ana dal yapılacak programların kontenjanları da programların kontenjanının %20’sinden az olmamak üzere üniversitemiz senatosu tarafından belirlenir.

c) Ana dal diploma programındaki genel not ortalaması en az 100 üzerinden 70 (4.00 üzerinden ise 2.72) olan ancak ana dal diploma programının ilgili sınıfında başarı sıralaması itibari ile en üst %20’sinde yer almayan öğrencilerden çift ana dal yapılacak programın ilgili yıldaki taban puanından az olmamak üzere puana sahip olanlar da çift ana dal programına başvurabilirler.

Program Süresi

MADDE 7 – (1) Ana dal diploma programından mezuniyet hakkını elde eden ancak ikinci ana dal diploma programını bitiremeyen öğrencilerin öğrenim süresi ikinci ana dal diploma programına kayıt yaptırdığı eğitim-öğretim yılından itibaren 2547 sayılı Kanunun 44’üncü maddesinin (c) fıkrasında belirtilen azami süredir.

(2) Ana dal diploma programını bitiren ve henüz ikinci ana dal programını bitiremeyen öğrencilere bu programı tamamlamak için ikinci ana dal yaptığı birim yönetim kurulu kararı ile ikinci ana dal yaptığı programa kayıt yaptırdığı eğitim-öğretim yılından itibaren 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanununun 44’üncü maddesinin c fıkrasında belirtilen azami süreler kadar hak tanınır. Bu öğrencilere ana dal diploma programlarını bitirdikleri yarıyıl sonunda ana dal diploma programının diploması verilir. Çift ana dal programında kayıtlı olan öğrencilerden diploma programının öğrenim süresi ve ilave bir yıl sonunda, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 46’ncı maddesi hükümlerine göre katkı payı alınır. Bu öğrenciler hakkında alınacak kararlarda, öğrencinin izlediği ikinci ana dal programını veren birim yetkilidir.

İlişik Kesme

MADDE 8 – İlişik kesme ile ilgili koşullar aşağıda belirtilmiştir:

(1) Öğrenci çift ana dal programını kendi isteği ile bırakabilir.

(2) Çift ana dal diploma programına kayıt yaptırdığı eğitim-öğretim yılından itibaren 2547 sayılı Kanunun 44’üncü maddesinin (c) fıkrasında belirtilen süreler sonunda mezun olamayan öğrencinin çift ana dal programından ilişiği kesilir.

(3) Çift ana dal programından iki yarıyıl üst üste ders almayan öğrencinin çift ana dal diploma programından kaydı silinir.

(4) Çift ana dal programına kayıtlı öğrenciler, kayıtlı oldukları programı bırakarak başvuru koşullarını yerine getirmek şartıyla başka bir çift ana dal veya Yan dal programına başvurabilir ve kayıt yaptırabilirler.

(5) Öğrencinin çift ana dal programından mezun olabilmesi için genel not ortalamasının en az 100 üzerinden 70 (4.00 üzerinden ise 2.72) olması gerekir. Tüm çift ana

 dal öğrenimi süresince öğrencinin genel not ortalaması bir defaya mahsus olmak üzere 100 üzerinden 65’e (4.00 üzerinden ise 2.50) kadar düşebilir. Genel not ortalaması ikinci kez 100 üzerinden 70 ’in (4.00 üzerinden ise 2.72) altına düşen öğrencinin çift ana dal diploma programından kaydı silinir.

Başarı ve Mezuniyet

MADDE 9 – Başarı ve mezuniyetle ilgili koşullar aşağıda belirtilmiştir:

(1) Öğrencinin mezuniyet notları her iki lisans/önlisans programı için ayrı ayrı hesaplanır. Çift ana dal programı için ayrı kayıt dosyası ayrı transkript belgesi düzenlenir.

(2) Ana dal programında mezuniyet hakkını elde eden ve çift ana dal programını en az 100 üzerinden 70 (4.00 üzerinden ise 2.72) genel not ortalaması ile tamamlayan öğrenciye ilgili yönetim kurulu kararı ile çift ana dal diploması verilir.

(3) Çift ana dal programından mezuniyet hakkını kazanıp ana dal programından mezun olamayan öğrenciye çift ana dal diploması verilmez.

(4) Çift ana dal programından çıkarılan veya kendi isteği ile ayrılan öğrencilere, almış oldukları derslerle çift ana dal verilen bölümün Yan dal programı varsa ve bu programın bütün gereklerini yerine getirmişse, ilgili yönetim kurulu kararı ile Yan dal sertifikası verilebilir. Bu yapılamıyorsa bu dersler, ilgili bölüm başkanlığı önerisi ve fakülte yönetim kurulunun kararıyla ana dal programında yer alan seçmeli derslerin yerine sayılabilir. Bu dersler dışındaki derslerden alınan notlar, ana dal programındaki genel not ortalaması hesabında dikkate alınmaz. Öğrencinin Yan dal talebi yoksa veya başardığı dersler Yan dal sertifikası alabilmek için yeterli değilse, ya da bu dersler ana dal programındaki seçmeli derslerine karşılık kabul edilmemişse, genel not ortalamasına dâhil edilmeksizin transkript ve diploma ekinde yer alır.

(5) Çift ana dal ikinci diploma programında öğrenim gören öğrencinin, ana dal programında almış olduğu ve eşdeğerlikleri kabul edilen dersler, not çizelgesinde gösterilir.

(6) Çift ana dal programında hem birinci hem de ikinci ana dala ait bitirme çalışmaları ile farklı türdeki uygulama çalışmalarının yapılması zorunludur. Staj ve uygulama çalışmalarının eşdeğerliğine ve ikinci ana dalda hangilerinin yapılması gerektiğine, ilgili birim tarafından oluşturulan komisyon karar verir.

Bu yönerge, Hakkari Üniversitesi'nde lisans ve ön lisans programlarına ek olarak yan dal ve çift ana dal programlarının düzenlenmesi ve yönetilmesi ile ilgili detaylı kuralları içeriyor. İşte yönergenin ana hatları:

1. Yan Dal Programlarının Düzenlenmesi: Yönetim kurulları tarafından belirlenerek senato onayına sunulan yan dal programlarının ders içerikleri ve kredi dağılımları belirlenir.

2. *Başvuru ve Kabul Koşulları: Öğrenciler, ilgili yarıyıllarda başvurarak yan dal programlarına katılabilirler. Başvuru koşulları genel not ortalaması ve tamamlanan derslerle ilgilidir.

3. Program Süresi: Ana dal programından mezun olan ancak yan dal programını bitiremeyen öğrencilere en fazla iki yarıyıl ek süre tanınır.

4. İlişik Kesme: Yan dal programında devam için gerekli olan genel not ortalaması belirlenir. Ayrıca öğrenciler istedikleri takdirde programı bırakabilirler.

5. Başarı ve Mezuniyet: Yan dal programını tamamlayan öğrencilere başarı belgesi verilir. Ancak, ana dal programından mezun olmadıkça yan dal sertifikası verilmez.

6. Çift Ana Dal/Yan Dal Programları: Öğrenciler, çift ana dal veya yan dal programına kabul edildiklerinde belirtilen süre içinde kayıt yaptırmak zorundadırlar. Programa başvuru süreci ve kabul koşulları belirlenmiştir.

7. Danışmanlık: Çift ana dal veya yan dal programlarına öğrenci kabul eden bölümlerde program koordinatörleri atanır. Bu koordinatörler, öğrencilere danışmanlık yaparlar.

8. Ulusal ve Uluslararası Değişim Programları: Değişim programları kapsamında alınan derslerin eşdeğerleri belirlenerek çift ana dal veya yan dal transkriptine işlenebilir.

9. Mazeret ve İzin: Öğrencilere çift ana dal veya yan dal programında mazeret veya izin verilebilir. Ancak, bu durumda ek süre tanınmaz.

Bu yönerge, Hakkari Üniversitesi Senatosu tarafından kabul edildiği tarihten itibaren yürürlüğe girer ve uygulanmasından Rektör sorumludur.