İstanbul Aydın Üniversitesi Erasmus+ ve Öğrenci Değişimi Programları

Erasmus+ programı, becerileri ve istihdam edilebilirliği artırmanın yanı sıra eğitim, öğretim ve gençlik çalışmalarını modernleştirmeyi amaçlamaktadır. Yedi yıllık programın bütçesi 14,7 milyar Avro olup, mevcut harcama seviyelerine kıyasla %40'lık bir artış göstermektedir. Bu, AB'nin bu alanlara yatırım yapma konusundaki kararlılığını yansıtmaktadır. Erasmus+, 4 milyondan fazla Avrupalıya yurtdışında eğitim alma, iş deneyimi kazanma ve gönüllülük yapma fırsatları sunacaktır. Program, Avrupa'da karşılaşılan beceri boşluklarının üstesinden gelmek amacıyla eğitim ve iş dünyası arasında köprüler kurmayı ve işbirliğini geliştirmeyi hedeflemektedir. Aynı zamanda eğitim, öğretim ve gençlik sistemlerini modernleştirmeye yönelik ulusal çabaları da destekleyecektir. Spor alanında ise tabandan gelen projelere ve şike, doping, şiddet ve ırkçılıkla mücadele gibi sınır ötesi mücadelelere destek verilecektir.

Erasmus+, eğitim, öğretim ve gençlik alanlarında mevcut yedi AB programını bir araya getirerek ilk kez spor alanında da destek sağlayacaktır. Entegre bir program olarak Erasmus+, işbirliği fırsatlarını artırır ve basitleştirilmiş finansman kurallarıyla önceki programlara göre daha kolay erişim sağlar.

Erasmus+ Programı, hedeflerine ulaşmak için üç ana eylemi uygular:

Ana Eylem 1 – Bireylerin Hareketliliği: Bu eylem, öğrenci, stajyer, genç ve gönüllüler ile profesörler, öğretmenler, eğitmenler, gençlik çalışanları ve sivil toplum kuruluşları personeli için yurtdışında öğrenim ve/veya mesleki deneyim fırsatları sunar. Ayrıca, dünya çapındaki en iyi yüksek lisans öğrencilerine burs veren ortak yüksek lisans dereceleri ve yüksek öğrenim öğrencileri için yurtdışında eğitim almalarına olanak tanıyan yüksek lisans öğrenci kredisi garantisi de bulunmaktadır.

Ana Eylem 2 – İnovasyon İçin İşbirliği ve İyi Uygulamaların Değişimi: Bu eylem, eğitim, öğretim ve gençlik alanlarında ulusötesi stratejik ortaklıklar kurmayı, bilgi ittifaklarını ve sektör beceri birliklerini desteklemeyi amaçlar. Ayrıca, yüksek öğrenim ve gençlik alanlarında kapasite geliştirme projeleri ile kuruluşların ve sistemlerin modernizasyon ve uluslararasılaşma süreçlerine destek verir. BT destek platformları aracılığıyla sanal işbirliği ve çevrimiçi hizmetler de sunulmaktadır.

Ana Eylem 3 – Politika Reformlarına Destek: Bu eylem, eğitim, öğretim ve gençlik alanlarında bilgi oluşturma ve izleme, yenilikçi politika geliştirme ve uygulama araçlarının desteklenmesini içerir. Avrupa politika araçlarına destek, paydaşlar arasında yenilikçi politika gelişimini teşvik eder ve eğitim, öğretim ve gençlik alanlarında kamu yetkilileri, sağlayıcılar ve paydaşlarla diyalogu güçlendirir.

Avrupa Komisyonu Hakkında: Avrupa Komisyonu, Erasmus+ Programı'nın yürütülmesinden sorumludur. Bütçeyi yönetir ve program için öncelikleri, hedefleri ve kriterleri belirler. Programın ulusal düzeyde uygulanmasından sorumlu yapıların denetimi ve koordinasyonunu da yürütür. Eğitim, Görsel-İşitsel ve Kültür Yürütme Ajansı, Erasmus+ Programı'nın merkezi eylemlerinin uygulanmasından sorumludur ve projelerin tüm yaşam döngüsünü yönetir.

Türkiye Ulusal Ajansı: Türkiye Ulusal Ajansı, Erasmus+ Programı'nı ulusal düzeyde teşvik eder ve uygular. Program hakkında bilgi sağlar, proje başvurularını değerlendirir, projelerin uygulamasını izler ve değerlendirir, proje başvuru sahiplerine destek sağlar, Programın görünürlüğünü artırır ve sonuçlarını yaygınlaştırır. Ayrıca, programa yeni katılımcılar ve dezavantajlı gruplar için destekleyici yaklaşımlar geliştirir ve dış kurumlarla işbirliği yapar.

Erasmus+ Dünya Çapında İşbirliği: Erasmus+ programı, yaklaşık 30 yıldır milyonlarca Avrupalı öğrenciye yurtdışında eğitim fırsatları sunmaktadır. Program, öğrenci ve personelin dünya genelindeki hareketliliğine olanak tanıyarak eğitim ve öğretim kurumları arasında işbirliğini teşvik eder. Öğrenciler en az üç ay, en fazla 12 ay süreyle yurtdışında eğitim görebilir ve Erasmus+ hibelerinden yararlanabilirler. Personel ise iki aya kadar yurtdışında eğitim verebilir ve hibe alabilirler.

Erasmus+ Programı'nın başarılı bir şekilde uygulanabilmesi için kurumlar arası anlaşmalar yapılmaktadır. Bu anlaşmalar, öğrencilerin yurtdışında kazandıkları kredilerin dönüşte derecelerinin bir parçası olarak tanınmasını sağlar. Ulusal Ajanslar, bireysel destek miktarlarını belirler ve seyahat masraflarına destek sağlar.

İstanbul Aydın Üniversitesi Erasmus+ Ofisi, programın sınırlı bütçesi nedeniyle tüm öğrencilere finansman garantisi verememektedir. Ancak, fonların eşit dağılımını sağlamak için gerekli düzenlemeler yapılmaktadır. Programın etkisini artırmak amacıyla sürekli iyileştirme çalışmaları sürdürülmektedir.