İstanbul Aydın Üniversitesi İngilizce Hazırlık Eğitimi

İstanbul Aydın Üniversitesi'nde birçok bölüm ve program için eğitim-öğretim dili İngilizcedir. Öğrencilerin dersleri takip edebilmeleri için İngilizce seviyelerinin belirli bir düzeyde olması gerekmektedir. Her akademik yılın başında tüm öğrencilere muafiyet ve seviye belirleme sınavı uygulanmakta, bu sınav sonucunda İngilizce dil düzeyi yetersiz olan öğrenciler İngilizce Hazırlık Programı'na yönlendirilmektedir. Üniversite, İngilizce Hazırlık Programı kapsamında her yıl yaklaşık 2050 öğrenciye İngilizce eğitimi vermektedir.

İstanbul Aydın Üniversitesi Hazırlık Programı, öğrencilerini ilerideki akademik çalışmalarını sürdürecek yeterlilikte İngilizce dil becerisi seviyesine getirmek için modern eğitim yöntemlerini kullanmaktadır. İyi eğitimli, deneyimli ve öğrencilerle yakından ilgilenen eğitimci kadrosuyla program, öğrencilerini akademik ve sosyal yaşamlarında İngilizce dilinde akıcı bir şekilde ifade edebilecek bireyler olarak yetiştirmeyi hedeflemektedir. İngilizce Hazırlık Programı'nın amacı, öğrencilerin akademik hayatlarında başarılı olabilmeleri ve İngilizce'nin iletişim aracı olarak kullanıldığı farklı çevrelerde kendilerini ifade edebilmeleri için gerekli olan dil becerilerini kazandırmaktır.

İngilizce Hazırlık Programı, 1 yıl süreyle başlangıç düzeyinden ileri düzeye kadar kur sistemi uygulanarak dört dönemden (track) oluşmaktadır. Her biri 8 hafta süren dönemlerin sonunda ELAT (track sonu değerlendirme sınavı) uygulanır. İkinci ve üçüncü dönemler arasında iki haftalık yarıyıl tatili bulunmaktadır. İkinci dönemden itibaren Mesleki İngilizce Eğitimi (ESP) ve TOEFL-iBT sınavına hazırlık çalışmaları başlamaktadır.

İngilizce seviye tespit sınavı ile öğrencilerin devam etmeleri gereken gruplar belirlenir. Bu gruplar A1 (Beginner), A2 (Elementary) ve B1 (Pre-Intermediate) olarak ayrılır. Gruplar arası geçiş ve değişimler, akademik yılın başında uygulanan UPGRADE sınavı ile yapılmaktadır.

Dersler ve içerikleri şu şekilde düzenlenmiştir:

  • Main Course: İngilizce dil bilgisi, konuşma, okuma, dinleme ve yazma becerilerini içerir.
  • Listening ve Speaking: İngilizce dinleme ve konuşma becerilerini geliştirmeyi hedefler.
  • Reading: İngilizce metinleri anlama, inceleme ve metinden çıkarım yapma becerilerini içerir.
  • Writing: İngilizce dilinde kendini tanıtma, fikir sunma ve akademik kompozisyonlar oluşturma becerilerini içerir.
  • Online Eğitim Sistemi: Öğretmenlerin yönlendirmesiyle öğrencilerin okul dışında ders kitaplarının içeriğiyle paralel olarak alıştırmalar yapmalarını sağlar.
  • TOEFL-iBT: Öğrencilerin yılsonu final sınavı olan TOEFL-iBT sınavına hazırlanmalarını içerir.
  • ESP (Mesleki İngilizce): Öğrencilerin bölümlerinde görecekleri derslerin İngilizce terminolojisinin öğretilmesini içerir.

Lisans ve ön lisans öğrencileri için geçme notu 100 tam puan üzerinden 70'tir. TOEFL-iBT sınavına girmek zorunludur ve sınavdan en az 78 puan alan öğrenciler başarılı kabul edilir. Her dönemin yüzde 25'i alınarak yıl içi başarı notu hesaplanır. Dört dönem ortalaması %70, TOEFL-iBT sınavı %30 oranında değerlendirilir ve toplamda en az 70 puan alan öğrenciler başarılı sayılır.

Örnek notlandırma şu şekildedir:

  • Track 1: 70 (%25'i 17.5)
  • Track 2: 75 (%25'i 18.75)
  • Track 3: 80 (%25'i 20)
  • Track 4: 85 (%25'i 21.25) Toplam: 77.5 (%70'i 54.25) + TOEFL 60 (%25'i 18) = 72.25 (Başarılı)

Önlisans öğrencileri için de benzer bir değerlendirme sistemi uygulanır. Geçme notu 70 olup, TOEFL-iBT sınavından en az 78 puan alan öğrenciler başarılı sayılır. Dört dönem ortalaması %80, TOEFL-iBT sınavı %20 oranında değerlendirilir.

Geçme notu 70'in altında olan öğrenciler yaz okuluna katılmalı veya Eylül'de yapılacak olan bütünleme sınavına girmelidir. İki yarıyıl hazırlık programını tamamlayamayan öğrenciler, Yükseköğretim Kurumlarında Yabancı Dil Eğitim-Öğretim Yönetmeliği'nin 7. maddesi gereğince eşdeğer bir Türkçe programa yerleştirilebilirler.

Sınav sonuçlarına itiraz, ilan tarihinden itibaren beş iş günü içinde yapılabilir. Derslerin %80'ine devam zorunluluğu bulunmaktadır ve devamsızlık yapan öğrenciler başarısız sayılır. Hastalık raporları devamsızlık mazereti olarak kabul edilmemektedir.

İngilizce Hazırlık Programı'nda öğrenciler, her dönem için bir danışman öğretim görevlisine sahiptir. Danışmanlar öğrencilerin akademik gelişimini ve devam durumunu takip ederler. Öğrenciler, danışmanları ile her türlü akademik konuyu paylaşabilirler.

İngilizce Hazırlık Programı'nda ikinci yarıyıldan itibaren öğrenciler yurt dışında eğitim alabilirler. Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere başta olmak üzere, İngilizcenin ana dil olarak konuşulduğu ülkelerde dil eğitimi alma fırsatları sunulmaktadır.

Program kapsamında çeşitli sosyal ve akademik etkinlikler düzenlenmektedir. Öğrencilerin bu etkinliklere katılımı teşvik edilir ve etkinlikler arasında İngilizce münazaralar, konuşma grupları, okul gazetesi grubu, kısa film festivali, drama kulübü ve genel kültür yarışmaları yer almaktadır.