Sayılarla Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi

527
Öğrenci
44
Uluslarası Öğrenci
3
Fakülte
1/1
Yüsekokul/MYO
15
Profesör
9
Doçent
30
Doktor Öğr. Üyesi
Evet
Erasmus

Tanıtım

Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (SBTÜ), 18 Mayıs 2018 tarihli Resmî Gazete'de yayımlanan 7141 sayılı Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun kapsamında kurulmuştur. Bu kanunla üniversiteye 3 fakülte, 1 yüksekokul, 1 meslek yüksekokulu ve 1 enstitü kurulmuş, 300’ü akademik olmak üzere toplam 651 personel kadrosu tahsis edilmiştir. Rektör ataması 27 Aralık 2018 tarihinde yapılmış ve üniversitenin kuruluş çalışmaları 2019 yılı Ocak ayında başlamıştır.


SBTÜ, globalleşen dünyada bilginin gücünün artması ve bilimsel bilginin sınırları aşan yönünün daha belirgin hale gelmesiyle, üniversitelerin rol ve sorumluluklarını yeniden tanımlamaktadır. Üniversitenin, ülkemizin ulusal kalkınma ve özellikle ulusal güvenlikle ilgili alanlarda dışa bağımlılığını sona erdirip uluslararası rekabette hak ettiği yeri alması için çalışmaları, 2016 yılından itibaren Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından belirlenen tematik alanlar ve misyonlarla yapılanma modeli çerçevesinde şekillenmiştir.

Bu bağlamda, SBTÜ'ye 2 Mayıs 2023 tarihinde “Optik Alanda Uzmanlaşan Üniversite” unvanı verilmiştir. Üniversite, kuruluş dönemine denk gelen 11. Kalkınma Planı’nda (2019-2023) "tarım ve savunma sanayi" öncelikli alan olarak belirlemiş ve bu doğrultuda hedeflerine ulaşmayı başarmıştır. 12. Kalkınma Planı'nda da (3.2. Yeşil ve Dijital Dönüşümle Rekabetçi Üretim başlığı altındaki 3.2.1.1. Öncelikli Sektörler ile 3.2.2. Öncelikli Gelişme Alanları alt başlıklarında) SBTÜ'nün çalışma alanlarının yoğun olarak işlendiği görülmektedir.

Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi ile Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi’nin bölüm ve ana bilim dallarının ders müfredatları, savunma sanayi sektörüne Ar-Ge hizmeti verecek nitelikli eleman ve araştırmacı yetiştirecek şekilde ASELSAN, ROKETSAN, TÜBİTAK SAGE, TÜBİTAK UZAY, TÜBİTAK BİLGEM, TÜBİTAK MAM, HAVELSAN, TUSAŞ-TAİ ve TEİ gibi alanında lider savunma şirketleri ile istişare edilerek belirlenmiştir. Ders içerikleri sektörel paydaşlarla birlikte oluşturulmuş ve lisans ile lisansüstü programlar tasarlanarak uygulamaya konmuştur.

Tarım Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi ise, T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın ilgili birimleri ve kamu, özel gıda ve tarım alanında faaliyet gösteren kurum ve kuruluşlarla iş birliği yaparak, bir tarım şehri olan Sivas’ta bölgenin ve ülkenin gıda ve tarımsal ürün anlamında kendine yeter ve dış piyasada rekabet edebilecek güce sahip olmasını hedefleyen bir Tarımsal Ar-Ge Merkezi olarak tasarlanmıştır. Fakülte, nitelikli akademik kadrosuyla başarılı saha çalışmalarına imza atmaya devam etmektedir.

Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, akademik birimleri ve güçlü sanayi iş birliği ile Türkiye’nin bilimsel ve teknolojik gelişimine önemli katkılar sunmayı amaçlamaktadır.