İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi Erasmus+ ve Öğrenci Değişimi Programları

Öğrenci Hareketliliği Faaliyetleri

İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi'nde öğrenci hareketliliği iki temel şekilde gerçekleşmektedir: öğrenim hareketliliği ve staj hareketliliği. Bu faaliyetler, yükseköğretim kurumlarında örgün eğitimde kayıtlı öğrencilere yöneliktir. Açıköğretim ve uzaktan eğitim programlarına kayıtlı öğrenciler bu faaliyetlerden yararlanamaz. Öğrenci hareketliliği kapsamında sunulan hibeler yalnızca yurtdışında gerçekleştirilecek belirli akademik ve mesleki faaliyetler için geçerlidir.

Anlaşmalı Fakülteler ve Ülkeler

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi

  • Almanya
  • Çek Cumhuriyeti
  • İtalya
  • Litvanya
  • Makedonya
  • Romanya
  • Yunanistan
  • İspanya

Edebiyat Fakültesi

  • İtalya
  • Makedonya
  • Macaristan
  • Polonya
  • Slovakya
  • Almanya
  • Portekiz
  • İspanya

İlahiyat Fakültesi

  • Almanya
  • İtalya

Eğitim Fakültesi

  • İspanya
  • Makedonya
  • Almanya

Hukuk Fakültesi

  • İspanya

1. Öğrenim Hareketliliği

Öğrenim hareketliliği, yükseköğretim için Erasmus Beyannamesi (ECHE) sahibi bir yükseköğretim kurumunda gerçekleştirilen, diploma veya derecenin tanınmasının ana parçası olan tam zamanlı eğitim faaliyetlerini kapsar. Bu faaliyetler arasında tez hazırlıkları da yer almakta, ancak öğrenim programının dışında kalan araştırma ödevleri ve harici araştırma çalışmaları dahil edilmemektedir. Öğrencilerin tam zamanlı ön lisans, lisans, yüksek lisans veya doktora çalışmaları bu kapsamda değerlendirilir.

Öğrenim hareketliliğine katılacak öğrencilerin, diploma veya derecelerinin gerektirdiği çalışmaları (kredilerini) henüz tamamlamamış olmaları ve bir yarıyılda 30 AKTS kredisi karşılığı ders yükü olması gerekmektedir. Tam zamanlı öğrenci, faaliyet süresi boyunca tam mesai yapmalıdır.

Öğrenim hareketliliği, yükseköğretim kurumunun mevcut kurumlararası anlaşmaları çerçevesinde gerçekleştirilir. Faaliyet, öğrencinin öğreniminin bir bölümünü yurtdışındaki yükseköğretim kurumunda geçirmesini kapsar. Faaliyet süresi, her bir öğrenim kademesi için ayrı ayrı geçerli olmak üzere, aynı akademik yıl içerisinde tamamlanabilecek 3 ila 12 ay arasında değişmektedir. Ön lisans ve lisans programlarının birinci sınıfında okuyan öğrenciler ile mezun olmuş öğrenciler bu faaliyetlerden yararlanamaz. Öğrencilerin, diploma veya derecelerinin gerektirdiği çalışmaları yurtdışında yapmak üzere bir yarıyıl için 30, bir tam akademik yıl için 60 AKTS kredisine denk gelen programları takip etmeleri beklenir. Başarılı olunan kredilere tam akademik tanınma sağlanır, başarısız olunan krediler ise ev sahibi kurumda tekrar edilir.

Tam tanınma şu şekilde gerçekleştirilir: Öğrencinin öğrenim veya staj anlaşmasında yer alan derslerin veya stajın misafir kurumda alınması ve başarılı olunması durumunda, bu derslerin veya stajın orijinal isimleri, kredileri ve notları ile transkriptlerde ve Diploma Ekinde yer alması gerekmektedir. Ayrıca, transkript ve Diploma Ekinde hangi derslerin Erasmus+ kapsamında alındığı açık bir şekilde belirtilmelidir.

2. Staj Hareketliliği

Staj hareketliliği, yükseköğretim kurumunda kayıtlı öğrencilerin yurtdışındaki bir işletmede staj yapmasını kapsar. Staj, öğrencilerin mesleki eğitim alma ve/veya çalışma deneyimi kazanma sürecidir. Staj faaliyeti, belirli bir öğretim programı kapsamında yapılan akademik çalışmalara ilişkin araştırma ödevleri, analiz çalışmaları gibi faaliyetleri içermez. Staj faaliyeti, öğrencinin mesleki eğitim alanında uygulamalı iş deneyimi elde etmesidir. Stajın, öğrencinin diploma programı için zorunlu olması beklenmez, ancak staj yapılacak ekonomik sektör, öğrencinin mevcut mesleki eğitim programı ile ilgili olmalıdır. Faaliyet süresi, her bir öğrenim kademesi için ayrı ayrı geçerli olmak üzere 2 ile 12 ay arasında değişmektedir. Öğrenciler, öğrenim süresi içerisinde her sınıfta ve mezun olduktan sonraki 12 ay içinde staj faaliyeti gerçekleştirebilirler. Mezuniyet sonrası gerçekleştirilecek staj faaliyeti için başvurunun, öğrencinin mezun olmadan önce yapılmış olması gerekmektedir.

Staja ev sahipliği yapacak kuruluşlar; işletmeler, eğitim merkezleri, araştırma merkezleri ve işletme tanımına uyan diğer kuruluşlar olabilir. Uygun bir işletmeden kasıt, büyüklükleri, yasal statüleri ve faaliyet gösterdikleri ekonomik sektör ne olursa olsun, özel veya kamuya ait her tür kurum/kuruluş ile sosyal ekonomi dahil her tür ekonomik faaliyette bulunan girişimlerdir. Staj faaliyeti kapsamında, Avrupa Birliği kurumları ve AB ajansları, AB programlarını yürüten ve bu kapsamda hibe alarak kurulmuş kuruluşlar ile misafir olunan ülkedeki ulusal diplomatik temsilciliklerimiz (büyükelçilik ve konsolosluklar) uygun değildir.

Öğrenci Seçimi

Erasmus+ hareketliliği başvuruları İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi ve Uluslararası Ofisi tarafından yılda iki kez duyurulur. Süreçler, Uluslararası Ofisi ana sayfasında ilan edilir ve belirtilen tarihlerde İngilizce Dil Sınavı gerçekleştirilir. Sınavdan 70 ve üzeri puan alan öğrenciler, bölüm koordinatörlerine transkriptlerini teslim eder. 70 puan barajının altında kalan öğrenciler, bir sonraki sene sınava tekrar girebilirler.

İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi, hibe vereceği öğrenci sayısını ve hibe verilebilecek süreleri Türkiye Ulusal Ajansı tarafından tahsis edilen hibe miktarına uygun olarak belirler. Faaliyete katılabilmek için öğrencilerin aşağıdaki asgari şartları sağlamaları gerekmektedir:

  1. Öğrencinin, örgün eğitim kademelerinin herhangi birinde tam zamanlı öğrenci olması
  2. Birinci kademe öğrencilerinin kümülatif akademik not ortalamasının en az 2.20/4.00, ikinci ve üçüncü kademe öğrencilerinin en az 2.50/4.00 olması
  3. Yeterli sayıda ECTS kredi yükü olması
  4. Mevcut öğrenim kademesi içerisinde daha önce faaliyetlerden yararlanmışsa, yeni faaliyetle beraber toplam sürenin 12 ayı geçmemesi

Öğrenci seçimleri, Türkiye Ulusal Ajansı tarafından belirlenen kriterlere göre gerçekleştirilir. Akademik başarı ve yabancı dil sonucu ortalamasına ilave olarak, aynı öğrenim kademesi içinde daha önce hareketlilikten yararlanmış öğrencilerin puanları, her bir faaliyet için 10’ar puan azaltılır. Öğrencinin not ortalamasının asgari şartları sağlaması gerekmekte olup, başvuru aşamasında en son transkript kullanılır. Başvurular bölüm veya fakültelere ayrılan kontenjanlara göre sıralanır.