A) Lise son sınıfta olan ya da mezun durumda bulunan adaylardan:
-
Yabancı uyruklu olanların başvuruları kabul edilir.
-
Doğumla Türk vatandaşı olup, İçişleri Bakanlığı'ndan Türk vatandaşlığından çıkma izni alanlar ve bu kişilerin Türk vatandaşlığından çıkma belgelerinde kayıtlı reşit olmayan çocuklarının, Türk Vatandaşlığı Kanunu uyarınca aldığı Tanınan Hakların Kullanılmasına İlişkin Belge'ye sahip olduğunu belgeleyenlerin başvuruları kabul edilir. 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu’nun 7. Maddesinde belirtilen, “Türkiye içinde veya dışında Türk vatandaşı ana veya babadan evlilik birliği içinde doğan çocuk Türk vatandaşıdır.” hükmü bulunmaktadır. Bu kapsamda, yurt dışından kabul kontenjanlarına başvuracak adayların Türk Vatandaşlığı Kanunu’nu incelemeleri faydalı olacaktır.
-
Yabancı uyruklu iken sonradan kazanılan vatandaşlık ile TC vatandaşlığına geçenlerin ve bu durumdaki çift uyrukluların başvuruları kabul edilir.
-
a) 01/02/2013 tarihinden önce yurt dışında ortaöğretime devam eden TC uyruklu öğrencilerden, ortaöğretiminin (lise) son üç yılını KKTC hariç yabancı bir ülkede tamamlayanların (ortaöğretiminin tamamını KKTC dışında yabancı bir ülkedeki MEB nezdinde açılmış olan Türk okullarında tamamlayanlar dahil) yurt dışından öğrenci kabul kontenjanlarına başvuru yapabilmeleri mümkündür.
b) 01/02/2013 tarihinden sonra yurt dışında ortaöğretime başlayan adaylardan, ortaöğretiminin (lise) tamamını KKTC hariç yabancı bir ülkede tamamlayanların (ortaöğretiminin tamamını KKTC dışında yabancı bir ülkedeki MEB nezdinde açılmış olan Türk okullarında tamamlayanlar dahil) yurt dışından kabul kontenjanlarına başvuru yapabilmeleri mümkündür.
-
KKTC uyruklu olup, KKTC’de ikamet eden ve KKTC’de ortaöğrenimini (lise) tamamlayan, GCEAL sınav sonuçlarına sahip olanlar ile 2005-2010 tarihleri arasında diğer ülkelerdeki kolej ve liselere kayıt yaptırıp eğitim alarak GCE AL sınav sonuçlarına sahip olan veya sahip olacakların başvuruları kabul edilir.
B) Lise son sınıfta ya da mezun durumda olan adaylardan:
-
T.C. uyruklu olup, ortaöğreniminin (lise) tamamını Türkiye’de veya KKTC’de tamamlayanların başvuruları kabul edilmez.
-
K.K.T.C. uyruklu olanların (ortaöğreniminin tamamını KKTC liselerinde bitirip GCE AL sonucuna sahip olanlar ile 2005-2010 tarihleri arasında diğer ülkelerdeki kolej ve liselere kayıt yaptırıp eğitim alarak GCE AL sınav sonuçlarına sahip olan veya sahip olacaklar hariç) başvuruları kabul edilmez.
-
A maddesinin 2 numaralı bendinde tanımlanan, doğumla ilk uyruğu T.C. olan çift uyrukluların (A maddesinin 4 numaralı bendindeki şartları sağlayanlar hariç) başvuruları kabul edilmez.
-
Uyruğundan birisi KKTC olan çift uyrukluların (ortaöğreniminin tamamını KKTC liselerinde bitirip GCE AL sonucuna sahip olanlar ile 2005-2010 tarihleri arasında diğer ülkelerdeki kolej ve liselere kayıt yaptırıp eğitim alarak GCE AL sınav sonuçlarına sahip olan veya sahip olacaklar hariç) başvuruları kabul edilmez.
-
Türkiye’deki büyükelçilikler bünyesinde bulunan okullar ile Türkiye’de bulunan yabancı liselerde öğrenim gören T.C. uyruklu olan veya A maddesinin 2 numaralı bendinde tanımlanan doğumla ilk uyruğu T.C. olan çift uyrukluların başvuruları kabul edilmez.
Başvuru Belgeleri
A) Lise diplomasının aslı ve çevirisinin (İngilizce ya da Türkçe) fotokopisi: Henüz diplomasını almamış olan adaylar, liselerinden mezun olduklarını gösteren resmi bir belge (geçici mezuniyet belgesi) sunmalıdır. Geçici mezuniyet belgesinin orijinali sunulmalıdır.
B) Başvuru formu: Başvuru formuna buradan ulaşabilirsiniz.
C) Resmi transkript (Not durum belgesi): Adayların lisede aldıkları dersleri ve notlarını gösteren, lise müdürlüğü tarafından onaylanmış resmi transkript gereklidir. Transkript İngilizce veya Türkçe değilse, bu dillere çevrilmiş onaylı örneği de transkript ile birlikte teslim edilmelidir.
D) Varsa, sınav sonuç belgesinin fotokopisi: Adayların katıldığı sınavlara ait sonuç belgelerinin fotokopisi sunulmalıdır.
E) Pasaport veya Kimlik fotokopisi: Adayların kimliklerini doğrulayan belgelerin fotokopileri gereklidir.
F) Varsa, geçerli bir İngilizce ya da Türkçe yeterlilik sertifikası: Adayların dil yeterliliklerini gösteren belgeler başvuru sırasında sunulmalıdır.