İstanbul Topkapı Üniversitesi Çift Ana Dal ve Yan Dal Programları

Çift Anadal (ÇAP) Eğitimi Uygulama Esasları

Üniversitede yürütülen önlisans ve lisans diploma programları arasında, ilgili bölümler ile fakülte/yüksekokul kurullarının önerisi üzerine senatonun onayı ile çift anadal programı açılabilmektedir. İkinci anadal programındaki yeterlilikler dikkate alınarak belirlenen alan dersleri ile iki program için ortak kabul edilen derslerin AKTS kredileri toplamı dahil edilerek, her bir lisans programı için (4 yıllık) 240, 300 (5 yıllık) ve önlisans programı için 120 AKTS kredisi olması gerekmektedir (14.02.2018 tarihli YÖK toplantısı kararı). Üniversiteye yerleştirilmede başarı sıralaması olan bölümlerle çift anadal eğitimi yapılabilmesi için ilgili alandaki başarı sırası aranmaktadır (12.05.2015 tarihli YÖK toplantı kararı).

Başvuru koşulları arasında, başvuru yapılan yarıyıl itibariyle birinci anadal programında öngörülen tüm dersleri alarak başarmış olmak, 4.00 üzerinden en az 3.00 Genel Not Ortalaması (GNO) ve diploma programının ilgili sınıfında başarı sıralamasında en üst %20’de olmak yer alır. Ayrıca, başarı sıralamasına göre başvurulan ÇAP için ayrılan kontenjan içinde kalmak ve en üst %20’de yer almayan öğrencilerden çift anadal yapılacak programın ilgili yıldaki taban puanından az olmamak üzere puana sahip olmak gerekmektedir.

Başvuru süreci, 4 yıllık anadal lisans diploma programında en erken 3. yarıyılın başında, en geç 5. yarıyılın başında; 5 yıllık anadal lisans diploma programında en geç 7. yarıyılın başında; 2 yıllık anadal önlisans diploma programında en erken 2. yarıyılın başında, en geç 3. yarıyılın başında başvurularak başlar. Başvuru tarihleri her öğretim yılı başında belirlenerek Akademik Takvim’de duyurulmaktadır. Web sayfasında yer alan Çift Anadal Programı Başvuru formu doldurularak, öğrencinin kayıtlı olduğu Bölüm/Fakülte başkanlığına teslim edilir. ÇAP’a kabul edilecek öğrenciler ilgili Fakülte Yönetim Kurulu tarafından belirlenir. Aynı anda birden fazla ikinci anadal programına kayıt yapılamaz.

Başarı ve mezuniyet koşulları arasında, bir ders döneminde anadal ve çift anadal programlarından toplam 45 AKTS ders alınabilir. ÇAP için ayrı transkript düzenlenir ve dönem ve genel not ortalamaları ayrı ayrı hesaplanır. İzin almadan iki dönem üst üste ÇAP dersi almayan öğrencinin çift anadal programından kaydı silinir. Çift anadal programından çıkarılan öğrencilerin ikinci anadal programında almış oldukları derslerin değerlendirilmesi senato tarafından belirlenir. Anadal programında kabul edilmeyen ikinci anadal dersleri, genel not ortalamasına dahil edilmeksizin transkript ve diploma ekinde yer alır. ÇAP’tan anadal programına aktarılan dersler, ilgili Bölüm Başkanlığı tarafından uygun görüldüğünde seçmeli derslere sayılabilir. Anadal diploma programından mezuniyet hakkını elde eden ancak ikinci anadal diploma programını bitiremeyen öğrencilerin öğrenim süresi, ikinci anadal diploma programına kayıt yaptırdığı eğitim öğretim yılından itibaren 2547 sayılı Kanunun 44 üncü maddesinin (c) fıkrasında belirtilen azami süredir. Anadal programından mezuniyet hakkını elde etmeden çift anadal programına ait diploma verilmez. Çift anadal programından mezun olabilmek için anadal genel not ortalamasının en az 4 üzerinden 2.72 olması gerekmektedir. Anadal genel not ortalaması bir defaya mahsus olmak üzere 4 üzerinden 2.50’ye kadar düşebilir, ancak ikinci kez 2.72’nin altına düşen öğrencinin ikinci anadal programından kaydı silinir. Anadal diploma programından mezuniyet hakkını elde eden ancak ikinci anadal diploma programını bitiremeyen öğrencilerin öğrenim süresi, ikinci anadal diploma programına kayıt yaptırdığı eğitim öğretim yılından itibaren 2547 sayılı kanunun 44. maddesinin (c) fıkrasında belirtilen azami süredir.

Üniversitede öğrenim gören öğrenciler, çift anadal ve yandal programlarından tam burslu olarak faydalanmaktadır. Öğrencinin kayıt olacağı çift anadal ve yandal programının normal eğitim öğretim süresi için burs geçerlidir.

Yandal Eğitimi Uygulama Esasları

Yandal eğitimi, bir lisans programına kayıtlı olan öğrencinin bilgisini artırmak amacıyla ikinci bir lisans programından ders almasıdır. Kayıtlı olunan lisans programına "anadal", başvurusu kabul edilen lisans programına ise "yandal" denir. Yandal programının amacı, anadal lisans programını başarı ile sürdüren öğrencilerin ilgi duydukları bir başka bilim veya sanat dalında bilgilenmelerini sağlamaktır.

Yandal programı başvuru koşulları arasında, kayıtlı olduğu bölümde, başvuru dönemine kadar almak zorunda olduğu kredili derslerin tümünü alarak başarmış olmak ve başvuru sırasında Genel Ağırlıklı Not Ortalamasının (GANO) 4.00 üzerinden en az 2.50 (100 üzerinden en az 65) olması gerekir. Ayrıca, öğrencinin herhangi bir disiplin cezası almamış olması gerekmektedir. Bu nitelikleri taşıyan öğrenciler yandal programına, anadal lisans programının en erken üçüncü, en geç altıncı yarıyılın başında başvurabilir. Üniversitenin özel yetenek gerektiren bölümlerine başvuran adayların ilgili bölüm tarafından açılacak özel yetenek sınavlarını da başarmış olması gerekmektedir. Öğretim dili Türkçe olan programlarda öğrenim gören öğrencilerin, öğretim dili yabancı dil olan programlardan da ders alabilmeleri için yabancı dil düzeylerinin yeterli olduğunu belgelemeleri gerekmektedir. Yandal öğrencisi statüsünü herhangi bir nedenle yitirmiş olan öğrenciler, yeniden yandal öğrenimi yapmak veya yandal öğrenimine devam etmek üzere başvuramaz. Yatay geçiş yoluyla bölüm/program değiştiren öğrenciler aynı eğitim-öğretim döneminde yandal başvurusu yapamaz.

Yandal programına başvurusu kabul edilen öğrenci, senato kararı ile belirlenmiş olan dersleri almak ve bu dersleri başarmak zorundadır. Bu dersler ilgili bölümler arasında kararlaştırılır, ilgili fakülte kurullarının ve üniversite senatosunun onayına sunulur. Başvuru tarihleri her öğretim yılı başında belirlenerek duyurulmaktadır. Yandal yapmak üzere kabul edilen öğrenciler ilgili fakülte yönetim kurulunda görüşülerek kesinleşir.

Yandal programına devam edebilmesi için öğrencinin anadal programındaki GANO’sunun 4 üzerinden 2.29 (100 üzerinden 60) olması şarttır. Bu şartı sağlayamayan öğrencinin yandal programından kaydı silinir. Öğrencinin başarılı olduğu ve anadal programına sayılmayan dersler, genel not ortalamasına dahil edilmeksizin transkript ve diploma ekinde yer alır. Anadal programından mezuniyet hakkını elde eden öğrenciler yandal programlarını henüz tamamlayamadılarsa, ilgili yönetim kurullarının kararı ile en fazla iki yarıyıl ek süre alabilir. Öğrenciler yandal programını kendi istekleri ile bırakabilirler. Yandal öğrencisi iken herhangi bir yarıyıl sonunda anadal programı GANO’su 2.29’un altında olanlar ya da iki yarıyıl üst üste yandal programından ders almayanlar, yandal öğrencisi statüsünü yitirir. Yandal öğrencisi statüsünü yitiren öğrenci, herhangi bir lisans bölüm/programında yandal öğrenimi yapamaz. Yandal sertifikasını alabilmek için öğrencinin anadal GANO’su en az 2.29 olmalıdır. Yandal için ayrı transkript düzenlenir ve dönem ve genel not ortalamaları ayrı ayrı hesaplanır. Öğrenci, yandal eğitim-öğretiminden ayrıldığında, başarısız olduğu yandal derslerini tekrarlamak zorunda değildir.