Maltepe Üniversitesi, 1997 yılında İstanbul'da kurulan bir vakıf üniversitesidir. Üniversite, 9 fakülte, 1 konservatuvar, 1 lisansüstü eğitim enstitüsü, 3 yüksekokul ve 1 meslek yüksekokulu ile öğrencilere eğitim-öğretim hizmeti sunmaktadır.
Maltepe Üniversitesi, çeşitli akademik birimleri ve programları ile geniş bir yelpazede eğitim vermektedir. Fakülteler arasında Eğitim Fakültesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Hukuk Fakültesi, İletişim Fakültesi, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi ve Tıp Fakültesi bulunmaktadır.
Konservatuvar, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Hemşirelik Yüksekokulu, Meslek Yüksekokulu ve Yabancı Diller Yüksekokulu da üniversitenin önemli akademik birimleri arasındadır. Rektörlüğe bağlı bölümler ise Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Bölümü, Bilişim Bölümü, Türk Dili Bölümü ve Genel Eğitim Dersleri Koordinatörlüğü'dür.
Maltepe Üniversitesi, birçok farklı alanda araştırma ve uygulama merkezlerine sahiptir. Bunlar arasında Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi, Çevre ve Enerji Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi, Deney Hayvanları Uygulama ve Araştırma Merkezi, Girişimcilik ve İş Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi, İnsan Hakları Araştırma ve Uygulama Merkezi, İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırma ve Uygulama Merkezi, Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi, Kanser ve Kök Hücre Uygulama ve Araştırma Merkezi, Mezunlarla İletişim ve Kariyer Uygulama ve Araştırma Merkezi, Sağlık Hukuku Araştırma ve Uygulama Merkezi, Sokakta Yaşayan ve Çalışan Çocuklar İçin Uygulama ve Araştırma Merkezi, Sürekli Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi, Türkçe Öğretimi Araştırma ve Uygulama Merkezi, Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi ve Yükseköğretim Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi yer almaktadır.
Marmara Eğitim Köyü, 2002 yılında Marmara Eğitim Kurumları’nı bir araya toplamak amacıyla, çam ormanlarının arasında 1000 dönüm açık, 300 dönüm kapalı alanda kurulmuştur. Yerleşkede, Eğitim Fakültesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Hukuk Fakültesi, İletişim Fakültesi, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Tıp Fakültesi, Konservatuvar, Hemşirelik Yüksekokulu, Meslek Yüksekokulu, Yabancı Diller Yüksekokulu ile Fen Bilimleri Enstitüsü, Sağlık Bilimleri Enstitüsü ve Sosyal Bilimler Enstitüsü bir arada bulunmaktadır. Kampüs alanında ayrıca 8 bin kişilik Marmara Açıkhava Tiyatrosu ve 4 bin metrekarelik film ve televizyon platosu yer almaktadır.
Doğa ile yaşamı bütünleştiren Marmara Eğitim Köyü, öğrenci evleri ile gençlere sağlıklı, dinamik ve verimli bir yaşam alanı sunmakta ve akademik birimlere olan yakınlığıyla önemli bir avantaj sağlamaktadır.