Özyeğin Üniversitesi İngilizce Hazırlık Eğitimi

Özyeğin Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu, İngilizce hazırlık eğitimi konusunda belirgin bir vizyon ve misyonla hareket etmektedir. Yüksekokulun vizyonu, Türkiye’deki en iyi akademik İngilizce programını oluşturmak, bu programı yürütmek ve eğitim teknolojilerinin kullanımını en üst düzeyde entegre etmektir. Bunun yanı sıra, tüm Özyeğin Üniversitesi öğrencilerinin dil gereksinimlerini karşılayabilen bir akademik İngilizce programı oluşturmak da amaçlanmaktadır. Ayrıca, çalışanlarının kişisel ve akademik yönden gelişebilmesi için olanaklar sağlamak ve hem Türkiye’de hem de yurtdışında yabancı dil öğretiminin gelişimine katkıda bulunmak da yüksekokulun hedefleri arasındadır.

Yabancı Diller Yüksekokulu’nun misyonu ise, İngilizcede kendini hem sözlü hem de yazılı olarak en iyi şekilde ifade edebilen, eleştirel düşünebilen, hem kendi başına hem de grup içinde sürekli öğrenmeye istekli, bilgi teknolojilerini en üst düzeyde kullanabilen, hem iş hayatında hem de özel hayatında etik kararlar verebilen öğrenciler yetiştirmektir.

Özyeğin Üniversitesi İngilizce Dil Hazırlık Programı üç düzeyden oluşmaktadır: A2, B1 ve B2. Bu düzeyler, öğrencilerin dil becerilerini kademeli olarak geliştirmeyi amaçlamaktadır. B2 düzeyinin gerekliliklerini yerine getiren öğrenciler, İngilizce Dil Öğretim Okulu'nun yeterlik sınavı olan Akademik İngilizceye Hazırlık Sınavı (TRACE) sınavına girmeye hak kazanırlar. Bu sınavdan başarılı olan öğrenciler, birinci sınıfa başlamaya hak kazanırlar.

A2 Düzeyi

A2 düzeyinde öğrenciler, aşina oldukları bir aksanda açık, net ve yavaşça ifade edildiği takdirde, aşina oldukları konulara dair metinlerin içerdiği ana bilgileri ve ayrıntıları anlayabilirler. Aşina oldukları veya günlük konular hakkında sözlü olarak basit ve kısa açıklamalar sunabilir ya da gerçeğe dayalı bilgiler verebilirler. Öğrenciler, tahmin edilebilir ve yarı-hazırlıklı durumlarda basit gerekçeler sunarak destekledikleri basit iddialarda bulunabilirler. Bu düzeyde öğrenciler, aşina oldukları konularda rutin görevler kapsamında iletişim kurabilirler ve bu amaçla, basit kalıplar kullanarak soru sorup yanıtlayabilir ve fikir alışverişinde bulunabilirler. Sözlü üretim biraz tekrar ve düzeltme içerir ve yardım gerektirebilir. Ayrıca, konuşmada duraksama ve tereddüt nedeniyle iletişimde kesintiler yaşanabilir.

A2 düzeyinde öğrenciler, aşina olunan bir konuda sıkça karşılaşılan günlük kelimeler kullanılarak yazılmış kısa ve basit metinleri okuyabilirler. Metni daha ayrıntılı biçimde anlamak için biraz yardıma ihtiyaç duyabilirler. Ayrıca, aşina oldukları konular hakkında bir dizi basit ifade ve cümle yazarak akıcı bir paragraf oluşturabilirler, insanları, yerleri, olayları, nesneleri ve bir süreci anlatabilirler veya bir fikir beyan edebilirler.

B2 Düzeyi

B2 düzeyinde öğrenciler, özel, sosyal, akademik ve profesyonel hayatlarında karşılaştıkları aşina oldukları veya olmadıkları konularda (hem soyut hem somut) standart dili anlayabilirler. Geniş bir yelpazeye yayılan konularda özgün ve uzun konuşmaları anlayabilirler ve konuşma yapılandırılmış biçimde sunulduğu takdirde, bu konuşmada geçen önemli noktaları tespit edip ana fikirlere ve belli başlı bilgilere dair notlar alabilirler.

Bu düzeydeki öğrenciler, değişik amaçlara yönelik olarak geniş bir konu yelpazesinde ayrıntılı, akıcı ve iyi yapılandırılmış konuşmalar yapabilirler. Öğrenciler nispeten daha az tahmin edilebilir görevler ve durumlarda akıcı, doğal ve anlık iletişime girebilirler. Karşılıklı fikir alışverişi içinde iletişimi sürdürebilirler ve söylemek istediklerini tam olarak ifade ettikleri izlenimini verebilirler. Bununla birlikte, iletişimde ufak tefek kesintiler olabilir.

B2 düzeyindeki öğrenciler, özel, sosyal, akademik ve profesyonel hayatta karşılaşılan ve geniş bir yelpazeye uzanan konularda nispeten karmaşık ve uzun metinleri büyük ölçüde kendi başlarına okuyabilirler. Bu metinlerin içinde belirtilen ya da ima edilen belli başlı noktaları ve ayrıntıları tespit edebilirler. Ayrıca, farklı amaçlara yönelik olarak temel akademik yazım kurallarına uygun, geniş bir konu yelpazesinde ayrıntılı, akıcı ve iyi yapılandırılmış metinler hazırlayabilirler. Öğrenciler, farklı kaynaklarda yer alan bilgileri ve savları değerlendirip bunları kendi yazılarında sentezleyebilirler ve özgün metinleri kendi ifadeleriyle özetleyerek metinlerin kısa özetlerini çıkarabilirler.

Özyeğin Üniversitesi’nin İngilizce Hazırlık Programı, öğrencilerin dil becerilerini kapsamlı bir şekilde geliştirmeyi hedeflemekte ve bu hedef doğrultusunda titizlikle yapılandırılmış bir müfredat sunmaktadır.