Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Erasmus+ ve Öğrenci Değişim Programları

Erasmus+ 2021-2027 döneminde uygulanan Avrupa Birliği'nin hibe programı, eğitim, gençlik ve spor alanlarını kapsar. Bu programın temel amacı, kişilere yaş ve eğitim geçmişlerine bakılmaksızın yeni beceriler kazandırmak, kişisel gelişimlerini güçlendirmek ve istihdam olanaklarını artırmaktır. Programın bütçesi 28,4 milyar Avro olarak belirlenmiştir.

Erasmus+ Programı, 3 Ana Eylem (Key Action, KA) ve 1 Özel Eylem altında desteklenen faaliyetleri içerir. Bu faaliyetler arasında öğrenci değişimleri, staj programları, eğitim personeli hareketliliği, stratejik ortaklıklar, gençlik projeleri ve spor etkinlikleri gibi çeşitli alanlarda projeler bulunmaktadır.                                                                                                                                                    

Erasmus anlaşması yapabilmek için, karşı kurumla belirli şartlarda anlaşmaya varılması gerekmektedir. İşte bu adımları izlemenin yeterli olacağı:

1. Anlaşmanın hangi akademik birime tanımlanacağı bilgisi net bir şekilde belirtilmelidir.
2. Giden/gelen öğrenci kontenjan sayısı konusunda mutabık kalınmalıdır. (Örneğin 2 Lisans, Master, Doktora)
3. Giden öğrenci minimum dil seviyesi konusunda mutabık kalınmalıdır. (Örneğin B1 English)
4. Giden/gelen akademik personel kontenjan sayısı konusunda mutabık kalınmalıdır.
5. Giden/gelen idari personel kontenjan sayısı konusunda mutabık kalınmalıdır.

ÖNEMLİ NOTLAR:

- İkili Anlaşmalar bölüm bazında yapılmaktadır. Birden fazla bölümü kapsayamaz. "Bölüm" ifadesi, öğrencilerin üniversite sınavlarında seçebildiği en küçük birimi ifade eder. Bu bazı fakültelerde anabilim dalı ya da program olabilir.
- İkili Anlaşmalar yalnızca öğrenci değişimi, yalnızca akademik-idari personel değişimi ya da hem öğrenci hem de akademik-idari personel değişimi şeklinde olabilir.
- Öğrenciler 1 akademik dönem için seçilirler.
- Öğretim elemanları 1-6 hafta için gönderilebilir ve 1 hafta hibeli olarak hareketlilik gerçekleştirebilirler. Diledikleri takdirde hibe desteği olmadan bu hareketliliği 6 haftaya kadar uzatabilirler. Öğretim elemanları haftada en az 8 saat ders vermek ya da buna eşdeğer şekilde seminer vb. öğretim çalışmalarında bulunmak zorundadırlar.
- İkili Anlaşmalarda karşılıklılık esastır. Öğrenci ya da öğretim elemanı gönderilecekse, karşılığında öğrenci ya da öğretim elemanı alınacağı İkili Anlaşmada belirtilmelidir. Öğrenci gönderilince karşılığında öğrenci alma zorunluluğu yoktur, öğretim elemanı da alınabilir.
- Gelecek öğrenciler ve öğretim elemanlarının konaklama vb. masrafları kendi ülkelerindeki Ulusal Ajans tarafından alacakları hibeler tarafından karşılanacaktır.