Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi İngilizce Hazırlık Eğitimi

Eğitim dili %100 veya %30 yabancı dil olan programlara kayıtlı öğrenciler, Zorunlu Hazırlık Muafiyet Sınavını geçemedikleri veya belirlenen muafiyet koşullarını sağlayamadıkları takdirde, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'ndeki Zorunlu Yabancı Dil Hazırlık Programına katılmak durumundadırlar.

Programa kayıtlı öğrenciler için %100 yabancı dilde eğitim verenler için geçme notu 70, %30 yabancı dilde eğitim verenler için ise 60 olarak belirlenmiştir.

Zorunlu hazırlık programını başarıyla tamamlamak için iki akademik yıl (dört dönem) süre tanınmaktadır. Bu süre içinde muafiyet koşullarını yerine getiremeyen öğrencilerin kayıtları silinir.

Zorunlu Hazırlık Programı hakkında daha detaylı bilgiler öğrenci el kitabında sunulmaktadır.

Aşağıdaki bölümler Zorunlu İngilizce Hazırlık eğitimine tabidir:

- Fen Edebiyat Fakültesi: Biyoloji (NÖ), Moleküler Biyoloji ve Genetik (NÖ), İngiliz Dili ve Edebiyatı (NÖ)
- Eğitim Fakültesi: İngilizce Öğretmenliği (NÖ)
- Mühendislik Fakültesi: Çevre Mühendisliği (NÖ)
- Siyasal Bilgiler Fakültesi: Uluslararası İlişkiler (NÖ), İşletme (NÖ), İşletme (İÖ), İktisat (NÖ), İktisat (İÖ)
- Lisansüstü Eğitim Enstitüsü: Biyomoleküler Bilimler (NÖ), Türkiye Çalışmaları (NÖ)
- Biga İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi: Uluslararası İlişkiler (NÖ), Uluslararası İlişkiler (İ.Ö) 

Fakülte ve Yüksekokulların birinci sınıfına kayıt yaptırmış olan öğrenciler, İsteğe Bağlı Hazırlık Programına katılmak istediklerinde, belirlenen kontenjan dahilinde programa alınırlar. İsteğe bağlı hazırlık sınıfları için başvuru süresi ve koşulları, yeni öğrenci kayıt programı ile birlikte öğrencilere duyurulur ve başvurular kayıt işlemleri sırasında yapılır.

İsteğe bağlı hazırlık programına katılan öğrencilerin hazırlık süresi 1 (bir) eğitim-öğretim yılıdır (Eylül-Haziran) ve bu süre uzatılamaz. Bir eğitim-öğretim yılı sonunda başarısız olan öğrenciler lisans öğrenimlerine başlarlar. Akademik yıl başlangıcında uygulanan Zorunlu Hazırlık Yeterlik Sınavına katılmazlar.

İsteğe bağlı hazırlık sınıfına kayıtlı öğrencilerin sorumlulukları, zorunlu hazırlık sınıfı öğrencileriyle aynıdır ve başarılı sayılmak için aynı koşulları yerine getirmeleri gerekir.

İsteğe bağlı hazırlık sınıfında kayıtlı öğrenciler, eğitim-öğretim yılı sonunda başarılı olamazlarsa burs gibi avantajları kaybetme gibi durumlarla karşılaşabilirler.

İsteğe Bağlı Hazırlık Programına katılan tüm öğrencilerin eğitim-öğretim yılı başında yapılan Seviye Belirleme Sınavına girmeleri gerekmektedir. Mazeretli ya da mazeretsiz sınava girmeyen öğrenciler en düşük seviyeden eğitime başlarlar.

Dersler, Temel Dil Eğitimi (Main Course) ve Dil Becerileri (Skills) dersleri olmak üzere iki temel ders altında planlanmıştır. Temel Dil Eğitimi dersi, dil bilgisini beceri odaklı geliştirmeyi amaçlar. Bu derste tüm beceriler (konuşma, dinleme, yazma ve okuma) birbiriyle entegre şekilde öğretilir. Dil Becerileri dersleri, öğrencilerin konuşma ve dinleme becerilerini geliştirmeyi hedefler. Program, isteğe bağlı olarak İngilizce hazırlık alan öğrencilerin günlük dilde yeterli seviyede İngilizce becerisine sahip olmalarını ve akademik İngilizce için gerekli temel eğitimi almalarını sağlar. Ayrıca, öğrencilerin Erasmus ve benzeri yurt dışı değişim programlarına katılabilecek seviyede İngilizce dil becerisine sahip olmaları hedeflenir.

İsteğe bağlı hazırlık programında geçme notu 60 olarak belirlenmiştir.

İsteğe Bağlı Hazırlık Programına Dahil Olan Bölümler:

- Fen Edebiyat Fakültesi: Arkeoloji (NÖ), Tarih (NÖ) – Tarih (İÖ)
- Siyasal Bilgiler Fakültesi: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi
- İletişim Fakültesi: Radyo, Televizyon ve Sinema
- Mühendislik Fakültesi: Bilgisayar Mühendisliği (NÖ), Biyomühendislik (NÖ), Gıda Mühendisliği (NÖ)
- Gökçeada Meslek Yüksekokulu: Dış Ticaret (NÖ), Halkla İlişkiler ve Tanıtım (NÖ), İşletme Yönetimi (NÖ), Turizm ve Otel İşletmeciliği (NÖ)
- Biga İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri (NÖ), Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri (İÖ), Ekonometri (NÖ), Ekonometri (İÖ), İktisat (NÖ), İktisat (İÖ), Kamu Yönetimi (NÖ), Kamu Yönetimi (İ.Ö)
- Çan Uygulamalı Bilimler Fakültesi: Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik (NÖ)