Dokuz Eylül Üniversitesi'nde, öğretim dili tamamen veya kısmen yabancı dil olan programlar için hazırlık eğitimi bulunmaktadır. Bu programlar, öğrencilere eğitim alacakları dili yeterli seviyede öğretmeyi amaçlar. Hazırlık eğitimi gerektiren bazı bölümler:
- İngilizce Programlar: Mühendislik Fakültesi (Bilgisayar, Elektrik-Elektronik, Makine Mühendisliği), İşletme Fakültesi (Uluslararası İlişkiler, İşletme, İktisat), Edebiyat Fakültesi (Amerikan Kültürü ve Edebiyatı, İngilizce Mütercim Tercümanlık), Turizm Fakültesi ve diğer bazı fakültelerde %100 veya %30 İngilizce eğitim verilen bölümler.
- Diğer Yabancı Diller: Almanca Öğretmenliği, Fransızca Öğretmenliği gibi programlar Almanca veya Fransızca dillerinde eğitim verir ve bu bölümlerde de hazırlık eğitimi zorunludur.
- Arapça ve Rusça Programlar: İlahiyat Fakültesi (%30 Arapça) ve Rus Dili ve Edebiyatı gibi farklı dillerde eğitim sunan bölümler de bulunmaktadır.
Yukarıda belirtilen yabancı dilde eğitim verilen programlar için hazırlık sınıfı zorunludur. Öğrencilerin bu bölümlerde derslere başlayabilmeleri için hazırlık eğitimi almaları veya muafiyet sınavını geçmeleri gerekmektedir. Ancak bazı programlar için isteğe bağlı olarak hazırlık sınıfı da sunulabilir, bu durumda öğrenciler hazırlık okumayı tercih edebilirler.
Hazırlık Muafiyet Sınavı
Dokuz Eylül Üniversitesi'nde, öğrenciler kayıt yaptırdıktan sonra akademik yılın başında düzenlenen muafiyet sınavına girerek yeterli dil bilgisine sahip olduklarını kanıtlayabilirler. Sınav, öğrencilerin okuma, yazma, dinleme ve konuşma becerilerini ölçer. Muafiyet sınavından başarılı olan öğrenciler, doğrudan lisans programlarındaki derslerine başlayabilirler. Güz dönemi sonunda da muafiyet sınavları düzenlenebilir ve yıl sonu sınavları ile başarısız öğrenciler için bütünleme sınavı hakkı tanınır.
Hazırlık Sınıfı Başarı Şartları
Hazırlık sınıfını başarıyla tamamlamak için öğrencilerin yıl boyunca yapılan sınavlar ve yıl sonu sınavlarından yeterli puanı almaları gerekmektedir. Örneğin, yıl sonu başarı notu genellikle en az 65 puan olarak belirlenmiştir; ancak İngilizce Öğretmenliği ve benzeri bazı bölümler için bu eşik daha yüksektir (örneğin 75 puan). Başarısız öğrenciler için yıl sonunda bir bütünleme sınavı düzenlenir ve bu sınavda başarılı olanlar lisans derslerine başlayabilir.