İstanbul Kültür Üniversitesi Erasmus+ ve Öğrenci Değişimi Programları

Erasmus+ Programı

Erasmus+ programı, yükseköğretim kurumunda kayıtlı öğrencilerin öğrenimlerinin bir bölümünü, kurumlar arası anlaşma ile ortak olunan yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirmelerini sağlar. İstanbul Kültür Üniversitesi Erasmus programına başvuran birçok öğrenci, maddi destek (hibe) alma fırsatından yararlanmaktadır. Verilen hibe, öğrencilerin tüm masraflarını karşılamayı amaçlamamakta, katılımcının olası masraflarına destek olmayı hedeflemektedir.

Erasmus+ Başvuru Süreci

Erasmus+ programına katılmak isteyen öğrenciler, birinci öğretim döneminin sonunda Yabancı Dil Seviye Tespit Sınavı’na (YDSTS) girmek için başvuru yapar ve beş temel yetkinlik üzerinden değerlendirilmeye tabi tutulurlar. Birinci öğretim yılını tamamlayan öğrenci, minimum 2.20 ve üzeri bir not ortalamasına sahip olmalı ve YDSTS'den 50 ve üzeri bir not almalıdır. Bu şartları sağlayan öğrenciler, Erasmus+ programından faydalanmaya hak kazanırlar. Her öğrenci, bir sonraki eğitim yılının bahar veya güz dönemi için başvuru yapar.

Hibe Hakkı Kazanmak İçin Gerekenler

Öğrencinin sınavdan aldığı puan ve genel not ortalaması, hibe verilme kriterleri arasında değerlendirilir. Erasmus+’a gitmeye hak kazanan her öğrenci, YKS tercihine benzer şekilde gitmek istediği ülke ve üniversitelerden oluşan bir tercih listesi oluşturur. Bu sürece, öğrencilerin genel not ortalamaları %50 ve YDSTS’den aldıkları not %50 etki eder.

Hibe Miktarı

Erasmus+ programı, ülkelerin alım gücü ve ekonomik durumlarına göre farklı bedellerde hibe imkânı sunar. Gideceğiniz ülkeye göre hibe miktarı değişiklik göstermektedir.

Erasmus+ Programına Katılım Süresi

Öğrenciler, şartları sağladıkları takdirde dört farklı dönem boyunca Erasmus+ fırsatından yararlanabilirler. Daha önce Erasmus+ imkânlarından yararlanan öğrencilere %10’luk bir puan kesintisi uygulanır, böylece daha fazla öğrencinin bu fırsattan yararlanması amaçlanır.

Erasmus+ Danışmanlığı

Erasmus Yabancı Dil Yeterlilik Sınavı (YDYS) başlangıç sürecinden Erasmus programından dönüş sürecine kadar, danışman hocalar ve Uluslararası İlişkiler Birimi her adımda öğrencilere destek olur. YDYS sınavı sonrası Erasmus+ programına katılmaya hak kazanan öğrencilere, seçecekleri derslerden kalacakları yurda kadar her alanda rehberlik ve destek sağlanır.

Erasmus+ Kulübü

Erasmus+ Kulübü, bu fırsattan daha önce yararlanmış öğrencilerle tanışma ve süreç hakkında daha detaylı bilgi edinme imkanı sunar. Ayrıca, Erasmus+ programı ile farklı ülkelerden gelen öğrencilerle tanışarak tercih etmeyi düşündüğünüz ülkeler hakkında doğru bilgi edinme şansı elde edebilirsiniz.

Erasmus+ ve Eğitim Süresi

Erasmus+ programı, ikili anlaşmalar üzerine kurulu olduğu için gittiğiniz üniversitede alacağınız derslerde birebir denklik imkânı sunar. Bu nedenle öğrenciler, dönem veya yıl uzaması gibi olumsuz bir durumla karşılaşmazlar.

Erasmus+ Staj Hareketliliği

Erasmus+ Staj Hareketliliği, öğrencilerin ilgili bölümleri ile alakalı kurum veya şirkette anlaşma şartı aranmadan, minimum iki ay süreyle yurt dışında staj yapma fırsatı sunar. Akademik dönem bittikten sonra da bu hareketlilikten faydalanma imkanı bulunmaktadır. Ancak, bu programdan mezun olmadan önce tam zamanlı öğrenci durumunda iken başvuruda bulunulması gerekmektedir. Hareketliliğe hak kazanılması halinde, mezuniyet tarihinden itibaren 12 ay içerisinde hareketlilik gerçekleştirilmelidir.

Erasmus+ Staj Hareketliliği, mezuniyet sonrası planlanan stajın Avrupa'da yapılabilmesini sağlar. Bu süreçte, sınav başarısına ve genel not ortalamasına göre hibe desteği alınabilir.