Sayılarla Gaziantep Üniversitesi

48.354
Öğrenci
4.170
Uluslarası Öğrenci
16
Fakülte
10/11
Yüsekokul/MYO
303
Profesör
168
Doçent
362
Doktor Öğr. Üyesi
Evet
Erasmus

Tanıtım

Gaziantep Üniversitesi, bölgenin ticaret ve sanayi merkezi olan Gaziantep'te, 1973 yılında ODTÜ Mühendislik Fakültesi'ne bağlı olarak kurulan Makine Mühendisliği Bölümü ile eğitim-öğretime başlamıştır. 1974 yılında Elektrik Mühendisliği Bölümü'nün açılmasıyla bu iki bölüm Gaziantep Mühendislik Fakültesi'ne dönüştürülmüştür. Aynı yıl Temel Bilimler Bölümü ve Lisan Bölümü kurulmuş, 1977 yılında Uygulamalı Kimya Bölümü eklenmiştir. 1981 yılında İnşaat Mühendisliği Bölümü kurulmuş, 1982 yılında Uygulamalı Kimya Bölümü Gıda Mühendisliği Bölümüne, Temel Bilimler Bölümü ise Fizik Mühendisliği Bölümüne dönüştürülmüştür. 27 Haziran 1987'de 3389 sayılı yasa ile Mühendislik Fakültesi'ne yeni kurulan çeşitli fakülte ve yüksekokulların eklenmesiyle üniversite tüzel kişiliğine kavuşmuştur.


Gaziantep Üniversitesi, kuruluşundan bu yana hızlı bir gelişim göstermiş ve çevre il ve ilçelere yayılarak birçok yeni üniversitenin kurulmasına öncülük etmiştir. Bu kapsamda, Harran Üniversitesi, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Adıyaman Üniversitesi ve Kilis 7 Aralık Üniversitesi'nin kuruluşunda önemli rol oynamış ve bu üniversitelere akademik birimler sağlamıştır. Güçlü akademik kadrosu, fiziki altyapısı, sosyal ve kültürel imkanları ile Gaziantep Üniversitesi, bir dünya üniversitesi olma yolunda emin adımlarla ilerlemektedir. Üniversite, İntörn Eğitim Modeli, Üniversite-Sanayi İş Birliği ve Toplumsal Duyarlılık Projeleri ile Türkiye'deki diğer üniversitelere örnek teşkil etmektedir.

Gaziantep Üniversitesi, üç dilde eğitim veren, bilimsel ve sanatsal alanlardaki çalışmalarıyla bölgesine öncülük eden uluslararası bir üniversitedir. Üniversite bünyesinde Mühendislik Fakültesi, Mimarlık Fakültesi, Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi’nde eğitim dili İngilizce olup, Tıp Fakültesinde Türkçe ve İngilizce programlar bulunmaktadır. Ayrıca, İlahiyat Fakültesinde zorunlu Arapça, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinde isteğe bağlı hazırlık sınıfları bulunmaktadır. Üniversite, 12 programda Arapça eğitim vererek Türkiye’de üç dilde (Türkçe, İngilizce ve Arapça) eğitim veren tek üniversite konumundadır.

Gaziantep Üniversitesi, 20 fakülte, 5 enstitü, 2 yüksekokul ve 11 meslek yüksekokuluyla geniş bir akademik yelpazeye sahiptir. 2019 yılı itibarıyla üniversitede öğrenci alınan bölüm ve program sayısı 146'ya ulaşmıştır. Eğitim-öğretim faaliyetleri modern ve çağdaş ortamlarda, gelişmiş kütüphane imkanları, son teknolojiyle donatılmış laboratuvarlar ve yaygın bilgisayar ağ donanımıyla desteklenmektedir. Üniversitenin spor tesisleri, öğrencilere ve personele çeşitli sportif faaliyetlerde bulunma imkanı sunan, Türkiye’nin TSE belgeli ilk üniversite spor kompleksi olan GAÜN Sporium'u da içermektedir.

Sosyal ve kültürel etkinlikler, 82 öğrenci topluluğu tarafından düzenlenen çeşitli faaliyetlerle gerçekleştirilmektedir. Üniversitenin ana kampüsü, taşra fakülte ve yüksekokulları ile Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi Poliklinik Binası dahil, toplam 3.446.113 m²'lik bir alana yayılmıştır. Binalar ve tesisler ise 333.029 m²'lik bir alanı kapsamaktadır. Gaziantep Üniversitesi, eğitimdeki başarısını hem ulusal hem de uluslararası alanda kanıtlamış, öğrencilerine, öğretim elemanlarına ve idari personeline kaliteli bir eğitim-öğretim ortamı sunarak, bölgesinde ve ülkesinde önemli bir yere sahip olmuştur.